> > Mecanoo ontwerpt fietsroute in China

Mecanoo ontwerpt fietsroute in China

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2014 - De door Mecanoo ontworpen Golden Ribbon verbindt de stad Jiaozuo met de bergen.

Als een gouden lint verbindt in de nabije toekomst een 17,6 kilometer lange fietsroute de Noord-Chinese stad Jiaozuo met de omliggende bergen. Het door Mecanoo architecten ontworpen Golden Ribbon tracé biedt volop mogelijkheden voor recreatie, sport en woon-werkverkeer. Door fietsgebruik te stimuleren, wil de stad een bijdrage leveren aan de volksgezondheid en het milieu. De fietsroute dient als voorbeeld voor andere Chinese steden. Het project volgt uit onderzoek naar mobiliteitsinnovaties van de Universiteit van Shandong en wordt gefinancierd door de Wereldbank.

Om de fietsroute in Jiaozuo tot een succes te maken, is deze optimaal aangesloten op de bestaande infrastructuur en voert langs verschillende belangrijke plekken en attracties in de stad. Ook is er speciale aandacht voor het rijcomfort. De prachtige uitzichten over de vallei, prettige rustplekken en voorzieningen van hoge kwaliteit maken het fietsen van de route een unieke ervaring. De fietsroute sluit aan op cultuur en de stedelijke context van de oude mijnstad Jiaozuo, en past naadloos in het landschap en klimaat van het stroomgebied van de Gele Rivier.

Uitgangspunt voor het ontwerp is de inheemse Chinese vernisboom met haar prachtige goudgele bloemen in de herfst. Door de boom langs de gehele route te planten, is het fietsparcours duidelijk herkenbaar en wordt de natuur de stad ingetrokken. Het vijf meter brede geasfalteerde fietspad heeft een kenmerkende doorlopende rand van lokaal Taihan schist steen. De rand verbreedt zich bij rustplekken en bij de negen paviljoens die in de route zijn opgenomen. In de grotere paviljoens zijn een restaurant, fietsverhuur, douches, en het clubhuis van een wielervereniging gevestigd. De paviljoens en het straatmeubilair zijn ontworpen als één familie en uitgevoerd in cortenstaal en schist steen. In het geperforeerde hekwerk zijn de bloemen van de Chinese vernisboom te herkennen. De ontworpen elementen en de natuur vormen zo een samenhangend geheel.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook