> > Herontwikkeling Koningsplein Brussel door West 8

Herontwikkeling Koningsplein Brussel door West 8

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

03-01-2015 - Op 9 oktober gunde Beliris de opdracht voor de herontwikkeling van het Koningsplein in Brussel aan het consortium van Grontmij, West 8 en Cerau. Het plan van het consortium zou de voetgangerszone en het architectonisch erfgoed opwaarderen.

Met zijn uitzonderlijke ligging en neoklassieke gevels is het Koninklijk Paleis, gebouwd in de late 18e eeuw, een unieke plek en is nu aangewezen als het onderwerp voor een herontwikkelingsproject. Doelstelling: Het in de schijnwerpers zetten van dit architectonisch erfgoed. Om dit te doen heeft Beliris het consortium Grontmij, West 8 en Cerau het mandaat gegeven om de studies uit te voeren.

Het voorstel is om een nieuwe verbinding met het Koningsplein te maken voor voetgangers door het maken van nieuwe en verbeterde voetgangerszones. Bezoekers kunnen zo het Koningsplein met de indrukwekkende gevels als achtergrond bewonderen. De plan is om zo het verkeersgebied terug te brengen tot een kwalitatief hoogstaand stadsdeel waar mensen graag willen blijven: een plaats van om met elkaar af te spreken.

Een andere belangrijk onderdeel van het project is de verlichting van de gevels van het Koningsplein en het Museumplein. Deze herontwikkeling zou de architectonische rijkdom te verbeteren en zorgen voor een ware nachtelijke sfeer in de buurt, volgens de ontwerpers.

Andere doelstellingen van het project: het bevorderen van de toegang tot de musea. Het ontwerpteam Grontmij, West 8 en Cerau heeft als motto voor het project:'Musea als ingang stadsdeel van Brussel'. Elk jaar komen duizenden toeristen naar Kongingsplein. De toeristische invloed zal aanzienlijk zijn. De plan zal de gebouwen van de musea en het stadsdeel rondom het plein uitnodigender maken.

De eerste fase van de bouw omvat de afdichting van het plaveisel dat boven de archeologische Coudenberglocatie ligt, de herontwikkeling van de pleinverlichting van de gevels. Binnen het bereik van de aanpassingen vallen het creƫren van een opwaardering van het gebied, door een uitgebreider voetgangersgebied te maken, herziening van verkeersstromen, het leggen van nieuwe tramsporen, verbetering van straat- en gevelsverlichting, nieuwe detaillering van trottoirs met fijne blauwe steen. Dit alles zal worden uitgevoerd met een scherpe focus op duurzaamheid en eerbied voor het erfgoed van de locatie met materialen zoveel mogelijk zullen worden hergebruikt waar mogelijk.

Deze ontwerpstudie wordt uitgevoerd door Beliris samen met Grontmij, West 8 en Cerau en in samenwerking met Ginger CEBTP, APT Track producten Metingen Devices, ACT Lighting Design, Stedenbouw Studio Jean-Pierre Majot, Fenikx SDesign en moet worden afgerond eind 2016. De bouw is gepland om te beginnen in 2017.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook