> > Prijs voor Mei & Felixx in competitie München

Prijs voor Mei & Felixx in competitie München

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

09-03-2015 - Het voorstel ‘Neue Nachbarschaften’ van Mei architects and planners en Felixx Landscape Architects & Planners viel in de prijzen en eindigde bij de eerste drie.

De grootste woningbouwcoöperatie van München, GEWOFAG, organiseerde een besloten competitie voor de herontwikkeling van een woongebied van 340 woningen rondom de Ludlstrasse in München. Het team van Mei architects and planners en Felixx Landscape Architects & Planners was één van de twaalf gerenommeerde internationale deelnemers. De jury oordeelde over het plan van Mei en Felixx: ‘‘Het is verfrissend om te zien hoe de Nederlanders met deze opgave zijn omgegaan. De Nederlanders zijn verder in het denken over hoe woonbuurten kunnen functioneren”.

Het plan bouwt verder op het vastgestelde stedenbouwkundig raamwerk: een langgerekt gebouw als geluidsbarrière langs de snelweg, gecombineerd met urban villa’s in het groen. De wijk wordt onderdeel van het langzaam verkeersnet in de omgeving. Paden takken aan op de bestaande infrastructuur, ontbrekende logische verbindingen worden gemaakt, en de ontsluiting met het openbaar vervoer wordt versterkt. Neue Nachbarschaften’ transformeert het voorgestelde woongebied tot een verzameling nieuwe woonbuurten. ‘’We volgen daarbij het familie-model: elk onderdeel krijgt een onderscheidende identiteit, en is tegelijk onderdeel van een groter geheel’’ zegt Robert Winkel, directeur van Mei. Dat grotere geheel is het omliggende openbaar gebied. ‘’Door elk gebouw daarmee te verweven, op verschillende niveaus, geven we vorm aan de overgang tussen publiek en privaat karakter’’ vult Michiel Van Driessche, partner bij Felixx, aan. Sport- en spelvoorzieningen worden in de publieke ruimte gerealiseerd. Twee kinderdagverblijven, een zorgcentrum, buurthuis en verschillende atelierruimtes activeren het gebied. Op die plekken verbreden paden tot buurtpleinen, als nieuwe herkennings- en ontmoetingspunten.

Binnen het publieke domein worden diverse kleinere buurten onderscheiden: nieuwe ‘Nachbarschaften’. Twee, soms drie gebouwen worden daarom geclusterd rondom een centraal pleintje. Het omliggende maaiveld wordt licht opgetild, en voorzien van een 40 cm hoge zitrand, om de buurten duidelijk te articuleren. De geclusterde gebouwen zijn ontworpen als geheel, met een eigen karakter en identiteit. Met verplaatsbare stoelen kan de groene ruimte ingericht worden volgens de wensen en noden van de bewoners. Verder wordt die geprogrammeerd met speelvoorzieningen voor de kleinere kinderen. Deze nieuwe buurten creëren een gevoel van solidariteit en veiligheid. Ze stimuleren sociale interactie en cohesie.

Door de gebouwen in doorsnede trapsgewijs te laten aflopen, ontstaat een optimale verbinding met de natuur en een goede zonlicht-toetreding in de wijk. Ieder gebouw heeft een set-back met een private tuin, elke woning een balkon, loggia of terras. Daardoor wordt de groene ruimte ook in het gebouw getrokken. De verschillende buurten hebben ieder hun eigen uitstraling, gebaseerd op gedeelde architectuur principes. De verspringende balkons stimuleren de interactie met de buren. Verticale ramen zorgen voor maximale lichtinval, en versterken de relatie met de omgeving. De lichte, gestucte gevels hebben een subtiele oppervlakteprofilering die pas op buurtniveau in het oog springt. Tegenover elkaar liggende entreegevels van een buurt worden in glad, glanzend prefab beton uitgevoerd. De balkonhekken en gevelelementen zijn per buurt voorzien van een ander, natuurlijk motief in een verschillende kleur.

De drie niveaus van buitenruimte – openbaar gebied, groene buurten, en private tuinen - worden met elkaar verbonden doordat een typische plant overal terugkomt. De Amelanchier groeit in het parkgebied, rondom de gebouwen, en in bakken op de balkons. In de lente bloeit hij uitbundig, in de herfst verkleurt hij heel bijzonder. Twee momenten waarop het gebied heel herkenbaar wordt verbonden.

In de volgende fase wordt met de verschillende prijswinnaars gewerkt aan de verdere uitwerking van het plan.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook