> > Museum MORE van Hans van Heeswijk, een preview

Museum MORE van Hans van Heeswijk, een preview

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

22-05-2015 - Op 2 juni opent het door Hans van Heeswijk ontworpen MORE - Museum voor Modern Realisme in Gorssel voor het publiek. Architectuur.ORG was aanwezig bij de persvoorbezichtiging.

tekst en foto's: Bart van Hoek / opengewerkte impressie: Hans van Heeswijk architecten

Eind 2011 kocht Hans Melchers de collectie Dirk Scheringa / DS Art collectie. Toen Melchers bekendmaakte een museum voor deze collectie te willen realiseren in de Achterhoek kreeg hij maar liefst 70 aanbiedingen van partijen met leegstaande gebouwen. Vanaf februari 2012 heeft hij met architect Hans van Heeswijk een aantal locaties bekeken om de plaats van het museum te bepalen. Hieronder waren het voormalige gemeentehuis in Gorssel en het kasteel Huize Ruurlo. Het voormalige gemeentehuis in Gorssel is verbouwd en uitgebreid tot Museum MORE. Op de dependance in Ruurlo wordt vanaf 2016 werk van Carel Willink tentoongesteld. Dit kasteel kon niet worden uitgebreid omdat zowel het kasteel als de omliggende tuin een beschermde status hebben. In het Koetshuis bij het kasteel is het depot voor beide musea.

Het voormalige gemeentehuis in Gorssel is gerealiseerd in 1914 naar ontwerp van architect A.J. Jansen uit Eefde. Dit gebouw is diverse malen uitgebreid, de meest omvangrijke uitbreiding is uit 1987 van architect Broor S. Adema uit Dokkum. Het gebied om het gebouw werd gebruikt als parkeerplaats en was verwaarloosd. Voor de realisatie van het museum is de uitbreiding afgebroken.

Melchers wilde geen vertraging van de bouw van het museum door bijvoorbeeld wijzigen van het bestemmingsplan en koos er voor het binnen de geldende regels te realiseren. Dit betekende dat de nieuwbouw moest passen binnen een voetafdruk van van 2.000 m² en niet hoger mocht worden dan de goot van het pand uit 1914. Het totale museum, oud- en nieuwbouw is 4.800 m² groot en heeft 7 zalen.

Gorssel is een dorp met veel groen en een villa-achtige bebouwing. De uitbreiding kreeg een plaats links achter het bestaande pand, aan de noordoostzijde, aan de Joppelaan. Het museumgebouw is geleed, opgedeeld in 4 verschillende volumes van 10 tot 12 meter breed, om zo aansluiting te zoeken bij de kleinschaliger omgeving. Hans van Heeswijk ontwierp een gebouw met veel Frans kalksteen en glas. Gesloten vlakken bekleed met Frans kalksteen worden van elkaar gescheiden door horizontale en verticale stroken ramen. De parkachtige inrichting van het terrein rondom het museum is ontworpen door Michael van Gessel. Er zijn 30 bomen bijgeplaatst op het terrein. Het parkeren heeft een plaats gekregen achter het museum.

Het voormalige gemeentehuis is een klein gedeelte van het programma, slechts 700 van de in totaal 4.800 m² vloeroppervlak. Hier zijn een brasserie en een zaal voor lezingen te vinden. Het eigenlijke museum is ondergebracht in de nieuwbouw.

De entree heeft een prominente plaats naast het voormalige gemeentehuis gekregen met een grote glazen pui binnen een natuurstenen kader. Het museum is op een logische en overzichtelijke wijze opgebouwd. Het is georganiseerd rond een brede twee verdiepingen hoge verkeersruimte. Deze ligt in het verlengde van de entree en het trappenhuis van het oude gemeentehuis. Aan de linkerzijde haaks op deze gang zijn zes zalen over twee lagen te vinden. Aan de rechterzijde liggen evenwijdig aan de gang De Tuinzaal en op de verdieping kantoren.

Het museum zit vol met wat Hans van Heeswijk doorkijkjes op strategische plekken noemt, van binnen naar buiten, tussen verkeersruimte en de zalen en van de oud- naar nieuwbouw. De mooiste ruimte van het gebouw is de verkeersruimte die een geheel vormt met de entree en museumwinkel. Een ruimte met zorgvuldig gedetailleerde elementen, zoals de entreepui met ronde hoek, een glazen lift zonder liftkoker en stalen trappen met glazen treden.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook