> > Amtrium-gebouw sluitstuk stadszijde RAI-complex

Amtrium-gebouw sluitstuk stadszijde RAI-complex

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

05-06-2015 - Afgelopen week is het door Benthem Crouwel Architects ontworpen Amtrium-gebouw van Amsterdam RAI officieel geopend. Mels Crouwel en projectarchitect Marleen van Driel gaven een toelichting op het ontwerp aan Architectuur.ORG. Amtrium-gebouw voltooid stadszijde RAI

tekst en foto's: Bart van Hoek / tekeningen: Benthem Crouwel Architects

De RAI is naast Schiphol, de Noord / Zuid-metrolijn en stations van Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag een van de grote projecten van het architectenbureau. Mels Crouwel is als supervisor al 25 jaar betrokken bij de bouwplannen van het congres- en beurscentrum. Hij ontwierp onder andere het Elicium in het hart van het gebouwencomplex. Na de zomer begint de bouw van een door Benthem Crouwel ontworpen 7-laags parkeergarage aan de zuidzijde van het RAI-complex. Deze heeft als noviteit een begane grond die is in te zetten als expositieruimte of parkeerruimte.

Het Amtrium-gebouw is gerealiseerd op de noordoosthoek van het RAI-terrein. In het gebouw zijn kantoorruimten, congreszalen en twee restaurants ondergebracht. Op deze locatie stond een kantoorgebouw van 2 lagen. Het gebouw grenst aan de Europahal uit 1961 die is ontworpen door Alexander Bodon (1906 - 1993) en onlangs de Rijksmonumentenstatus heeft gekregen.

Amtrium is het eerste congresgebouw in Nederland met een BREEAM Excellent certificaat. Het is opgebouwd uit een begane grond met congreszalen, de eerste verdieping met bedrijfsrestaurant en terras en drie 30 meter diepe kantoorverdiepingen rond een atrium. Deze diepte maakt het gebouw compact. De hoge duurzaamheidseisen vragen immers om een compact met gebouw waardoor er minder energie nodig is voor verwarming of koeling.

De gevels zijn zo ontworpen dat teveel opwarming door zonlicht wordt voorkomen. De langsgevels van de kantoren zijn voor meer dan de helft gesloten en voorzien van glazen lamellen met print. Daarentegen is de noordgevel geheel transparant. Bijzonder is de kas aan de zuidzijde waarin groenten en kruiden worden gekweekt die worden gebruikt door beide restaurants in het gebouw.

Het gebouw is aan de zuidzijde ontsloten door liften, een trappenhuis grenzend aan de kas en roltrappen van de begane grond naar de eerste verdieping. Naast de roltrappen hangt een kunstwerk van Gerco de Ruijter dat is opgebouwd uit vele luchtfoto's van cirkelvormige irrigatievelden. Wat opvalt in het interieur is het vele gebruik van hout, zoals in een deel van de kozijnstijlen, atriumkap, de rand van de foyer en de trap naast de kas. De inrichting van de kantoren is ontworpen door Hollandse Nieuwe.

De kwaliteit van het Amtrium is dat het zo goed aansluit op het bestaande complex van Bodon. De betonnen structuur van de Europahal is doorgezet in de begane grond. Ook de voor het complex karakteristieke neon lichtlijn loopt door in de nieuwbouw. Verder passen de eerder genoemde lamellen goed bij de architectonische vormentaal van Bodon die ook lamellen toepaste. Op de begane grond kunnen de mobiele wanden van de vergaderzalen weggeschoven worden, zodat de ruimten één geheel vormen met de achter het Amtrium gelegen gelegen noordoostzaal. Daarnaast is het gebouw een forse verbetering van de noordoosthoek van het RAI-complex. Met een publiek toegankelijk restaurant heeft het Amtrium een functie erbij gekregen die ook voor de buurt interessant is.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook