> > Groosman wint prijsvraag Kigali Art & Culture Centre

Groosman wint prijsvraag Kigali Art & Culture Centre

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-09-2015 - Groosman Partners Architecten en Geelhoed Group hebben de prijsvraag voor het Kigali Art & Culture Centre in Rwanda gewonnen.

Het ontwerpconcept voor het Kigali Art & Culture Centre is geïnspireerd op de Afrikaanse kunst, ambacht en cultuur. Heel kenmerkend voor deze Afrikaanse identiteit is het gebruik van patronen. Deze patronen vormen de basis voor het ontwerp.

Rwanda, "het land van 1000 heuvels," is van grote natuurlijke schoonheid. Centraal in dit heuvelachtige landschap, uitgestrekt over vier heuvelruggen, is de stad gebouwd. Het stadscentrum ligt op één van deze heuvels, terwijl het regeringscentrum weer op de naastgelegen heuvel is gesitueerd. De valleien zijn groen en waterrijk en vrij van bebouwing, waardoor dit waardevolle groene aders van de stad zijn. Niet alleen voor verkoeling, maar ook voor de afvoer van regenwater. Dit zijn de ‘wetlands’ en vormen een essentieel onderdeel van de stad Kigali. Juist op de overgang tussen stad en wetlands, op een plek waar twee dalen bij elkaar komen, ligt het Kigali Art & Culture Centre. Een plek met veel reliëf en veel ruimte.

Het verhoogde plein is opgedeeld in vlakken van 50 bij 50 meter die ieder een eigen symbolisch patroon meekrijgen. Dit raster vormt het stedenbouwkundige grid waarop de gebouwen zijn gesitueerd. Elk deel van het raster heeft een eigen invulling; water, amusement, speelplaats, openlucht theater, evenementen terrein, park, trappen. Onder deze publieke ruimte zijn de shoppingmall en parkeergarage gelegen.

Het grootschalige culturele centrum is zo ontworpen dat het geen belemmering vormt in de openbare ruimte. De zalen van het gebouw hangen over het openbare plein heen en komen samen op een vlak van 50x50 meter. Door de grote uitkragende delen biedt het gebouw tevens beschutting tegen het klimaat: schaduw tegen de zon en een droge plek wanneer het regent. Ook de gevel bestaat uit geometrische patronen die refereren aan de Afrikaanse traditie.

Het plein wordt afgemaakt door twee kubussen van 50x50x50 meter op de hoeken van het raster. Het hotel aan de noordzijde is een uitgeholde kubus, waarin het daglicht diep naar binnen schijnt. Aan de zuidzijde staat een woningbouwcomplex. Deze kubus is naar de footprint toe afgesneden, zodat het gebouw op het stedenbouwkundige raster binnen de plangrenzen valt. Het ensemble van gebouwen wordt met elkaar verbonden door het publieke plein.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook