> > KCAP, evr en Omgeving ontwerpen wijk in Gent

KCAP, evr en Omgeving ontwerpen wijk in Gent

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-09-2015 - In de buurt van het station Gent-Sint-Pieters wordt een nieuw stadsdeel ontwikkeld met meer dan 300 woningen, publieke - en buurtgebonden commerciële functies en een nieuw buurtpark.

Het nieuwe stadsdeel wordt ontwikkeld door het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent. Voor de realisatie ging sogent op zoek naar een private partner. Na een kandidatuurstelling kregen 3 teams (bestaande uit projectontwikkelaars met hun ontwerpers en adviseurs) de kans een projectvoorstel in te dienen. Het project RINKKAAI van de ontwikkelaarsgroep Alides / Nacarat / Cores Development kwam als winnaar uit de bus.

Het ontwerpteam van RINKKAAI wordt (voor architectuur en publieke ruimte) geleid door KCAP Architects& Planners, evr-Architecten en Omgeving. Zij worden bijgestaan door een uitgebreide groep partners en adviseurs met onder andere Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap en Common Ground.

RINKKAAI wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen, een intergenerationele buurt met een ruime variatie aan woningtypologieën voor zowel jonge gezinnen met kinderen, koppels, co-housing groepen en minder en meer zorgbehoevende senioren.

Dit ontwerp (met onder andere een nieuw buurthuis, een gezondheidshuis en kinderopvang) zet maximaal in op het laten ontstaan van een nieuwe gemeenschap, die verbonden is met elkaar en zijn omgeving. Door de locatie langs de Fabiolalaan en vlakbij het recreatiepark Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen en de bestaande en de nieuwe buurt.

Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van 6 compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid maar toch met een duidelijk gemeenschappelijk DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

Het project wordt volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal) klaar, door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken.

Ook sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen in het duurzaamheidsconcept een belangrijke rol.

Recent Architectuur Nieuws

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

(07-01-2016) - Robbrecht en Daem ontwerpen VRT-gebouw

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook