> > Pixels van MVRDV voor hoofdkantoor Noorse bank

Pixels van MVRDV voor hoofdkantoor Noorse bank

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

18-09-2009 - In Oslo is de bouw begonnen van het pixelvormige hoofdkantoor voor de DnB NOR Bank, de grootste financiële dienstverlener van Noorwegen. Het geclusterde hoofdkantoor voor de bank krijgt een totale oppervlakte van 80.000 m². Het door MVRDV ontworpen centrale gebouw met 17 verdiepingen en een oppervlakte van 36.500 m², zal naar verwachting eind 2011 worden opgeleverd. Het gepixelde ontwerp reageert op de stedelijke context en respecteert de zichtlijnen. Het combineert een efficiënte en flexibele interne organisatie gebaseerd op kleinere werkunits met een verscheidenheid aan specifieke gemeenschappelijke ruimtes en een overdekte openbare passage.

In 2003 won MVRDV, samen met de Noorse bureaus DARK en A-lab, de prijsvraag voor de ontwikkeling van het Bjørvika Waterfront en ontwierp een verdicht masterplan langs Nyland Allé: de Oslo Barcode,dat in verschillende fasen ontwikkeld en gerealiseerd wordt. In 2007 kreeg het stedebouwkundig team de opdracht het concept te ontwikkelen. Er werd een nieuw cluster van drie volumes en een ondergrondse passage ontwikkeld. MVRDV kreeg de opdracht voor het ontwerp van het centrale gebouw en was medeverantwoordelijk voor de ondergrondse passage van 3.000 m² die de drie gebouwen onderling verbindt.

De vorm van het door MVRDV ontworpen gebouw doet denken aan het 3D computerspel Tetris. Het bankgebouw in Oslo refereert aan het 330 meter hoge ontwerp van OMA voor het hoofdkantoor voor Gazprom in St Petersburg (2006) en Sky Village, een toren met diverse functies van 116 meter hoogte voor Kopenhagen van MVRDV zelf (2008). Het gebouw verrijst als een rots, binnen de begrenzing van de Barcode. Het flexibele "pixelconcept" maakt het mogelijk elke verdiepingsvloer een unieke vorm te geven. Nissen in de "pixelrots" bieden ruimte aan buitenruimtes op elke verdieping. Tegelijkertijd reageert het met zijn vorm op de stedelijke context. Op straatniveau wordt het gebouw ontsloten door beschutte ingangszones, en doorsneden door een openbare passage richting Oslo Centraal Station. De structuur is ontworpen als een stalen frame dat in staat is zich aan te passen aan het flexibele karakter van de organisatie. Het frame is omhuld met een bakstenen huid.

Naast de meer dan 2.000 flexibele werkplekken heeft het gebouw een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping met 140 plaatsen, een executive lounge met zicht over het fjord, meeting lounges, de trading room met 250 werkstations in het hart van het gebouw, en de hoofdentree met de receptie en de toegang tot de ondergrondse passage. Deze collectieve elementen worden verbonden door een verspringend doorlopende interne route die informele interactie en communicatie tussen de werknemers bevordert. De route meandert vanaf de receptie door het gebouw naar boven en verbindt alle kantoorverdiepingen met het gemeenschappelijke programma. De route biedt toegang tot de verschillende buitenterrassen en daktuinen. De collectieve ruimtes zijn ontworpen als glazen pixels en bieden uitzicht over de omgeving en inzicht vanuit de stad.

MVRDV werkt samen met de Noorse co-architect DARK Arkitekter en met verschillende Noorse ingenieursbureaus. Het projectmanagement is in handen van de Noorse firma Vedal AS. Het hele kantorencluster wordt ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar OSU. Het tweede gebouw in het cluster van de DnB NOR is ontworpen door A-Lab. Het derde gebouw wordt uitgewerkt door DARK. De 3 volumes worden ontwikkeld binnen het totale masterplan en het Barcode masterplan van MVRDV.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook