> > OMA ontwerpt hoogste gebouw Latijns-Amerika

OMA ontwerpt hoogste gebouw Latijns-Amerika

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

24-07-2007 - Rem Koolhaas en Shohei Shigematsu van het Office for Metropolitan Architecture (OMA) ontwerpen een 300 meter hoge toren in het hart van Mexico-Stad. Deze toren wordt met 300 meter het hoogste gebouw van Latijns-Amerika. De oplevering van de "Torre Bicentenario" is in 2010 ter gelegenheid van de 200ste verjaardag van de Mexicaanse onafhankelijkheid.

Twee beelden van de Torre Bicentenario. Afbeeldingen door het Office for Metropolitan Architecture.

Het gebouw omvat 198.000 m² kantoorruimte, congrescentrum, een museum, fitnesscentrum, winkels en restaurants. Verder komt er een publieke parkeergarage van 196.000 m² in het complex. Het 300 meter hoge gebouw zal gebouwd worden in de Noordoostelijke hoek van het Chapultepec Park, gelegen in het hart van Mexico Stad, waar ook het presidentiële paleis en diverse musea gevestigd zijn.

OMA ontwierp de afgelopen jaren diverse wolkenkrabbers. In deze ontwerpen werd geprobeerd de gebruikelijke lineare vorm te vermijden. Zo krijgt het CCTV gebouw in Beijing een ringachtige vorm, de ontwerpen voor het Hyperbulding in Bangkok en het Museum Plaza te Louisville zijn opgebouwd uit verschillende elementen die als mikado stokjes tegen elkaar staan en het ontwerp voor het hotel- en appartementencomplex in Jersey City bestaat uit enkele op elkaar gestapelde schijven.

In dit hoogbouwontwerp ontkomt OMA niet geheel aan de lineare vorm. Het ontwerp bestaat uit een opeenstapeling van twee afgeknotte piramidevormen, dit leidt tot een toren die halverwege het breedst is. Hier komt een skylobby die het middelpunt van het gebouw gaat vormen. Deze ruimte biedt een spectaculair uitzicht over het park en de stad en dient als verdeelpunt voor het interne verkeer in het gebouw. In de skylobby komen twee atriums samen die het gebouw van extra licht en ventilatie voorzien. Een semi-reflecterende glaswand aan de binnenkant van de atriums zorgt voor optimale lichtdoordringing. De atriums zijn georiënteerd op het park en de stad en verbinden het gebouw met de omgeving.

Opdrachtgever van het project is Grupo DANHOS. Dit bedrijf zal de infrastructuur in de directe omgeving van de toren verbeteren. De wijken Las Lomas en Polanco die rond de toren liggen worden momenteel gescheiden door een snelweg. Samen met de toren wordt een voetgangersbrug ontworpen die beide gebieden gaat verbinden. Grupo DANHOS is een van de grootste projectontwikkelaars van Mexico en heeft veel ervaring in het ontwikkelen van grootschalige woningbouw-, kantoor- en winkelprojecten. Momenteel werkt Danhos ook samen met architect Teodoro González de León aan de "Reforma 222" toren, een van de grootste projecten in Mexico-Stad.

Het project wordt bij OMA geleid door partner Rem Koolhaas en Shohei Shigematsu, directeur van OMA's kantoor in New York. Eerder werkten zij samen aan de uitbreiding van het Whitney Museum in New York, het hoofdkwartier voor de China Central Television in Beijing, de nieuwe aandelenbeurs van Shenzhen (China), de uitbreiding van Cornell University in Ithaca (VS) en een hotel- en appartementencomplex in Jersey City (VS).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook