> > Mecanoo wint competitie stadskantoor Delft

Mecanoo wint competitie stadskantoor Delft

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

12-07-2007 - Vandaag is bekend gemaakt dat Mecanoo architecten de chaotisch verlopen competitie voor het Stadskantoor en Station Delft heeft gewonnen. Aan de tweede ronde deden naast Mecanoo Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Urbis), Sjoerd Soeters en Rudy Uytenhaak mee.

Afbeeldingen van het ontwerp door Mecanoo: het stadskantoor gezien vanaf de Phoenixstraat en het interieur.

ls uitgangspunt voor het ontwerp van Mecanoo is gekozen voor een actuele verweving van de toekomst en het verleden. In de stationshal ervaart de reiziger dat Delft een stad is met een rijk verleden en ook een stad van technologische innovatie. Een gewelfd plafond, voorzien van een tafereel uitgevoerd in Delfts Blauw, bekroont de imposante ruimte. Het plafond van de stationshal loopt door boven de stadshal in het stadskantoor. Stadshal en stationshal worden van elkaar gescheiden door een glazen wand en een kern waarin de trappen en liften naar de bovengelegen kantoren leiden. De voorzieningen zijn zo georganiseerd dat de reiziger vanuit de stationshal een blik op de historische binnenstad kan werpen. Het gebouw is energiezuinig ontworpen, het energieverbruik ligt 35 procent onder de wettelijke EPN-norm. Het complex telt in totaal 34.500 m┬▓, de bouwkosten bedragen 52 miljoen euro. Het nieuwe Stadskantoor en Station moeten in 2014 gereed zijn.

Het gebouw heeft vier voorkanten met een meer stedelijke voorkant naar de Westvest en een meer kleinschalige voorkant naar het Westerkwartier. De lagere bouwvolumes op de hoeken zorgen voor een geleidelijke overgang naar de bestaande omgeving. De glazen huid van het stadskantoor weerspiegelt de Hollandse wolkenluchten van Vermeer en maakt het gebouw tegelijkertijd transparant: de democratie is open en toegankelijk. Insnijdingen in de glazen massa vormen een patroon van stegen, geïnspireerd op de fijnmazige structuur van straatjes in het oude Delft. De horizontale opdeling van het gebouwvolume - een plint van helder glas en daarboven het opgetilde kantoorlandschap van het stadskantoor - geeft een onderscheid aan tussen het publieke en private deel. Op de eerste verdieping liggen multifunctionele ruimtes, een restaurant, vergaderzalen en de vertrekken van Burgemeester en Wethouders. Vides en kijkgaten bieden spectaculaire doorzichten naar stationshal en stadshal. Op de gevel is een digitale lichtkrant die de vloeiende lijnen markeert van het interieur van het gebouw en bij avond de plint rondom verlicht. Op deze lichtkrant is actuele informatie af te lezen over openbaar vervoer, activiteiten en nieuws van de stad Delft.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook