> > Nationaal Historisch Museum komt in Arnhem

Nationaal Historisch Museum komt in Arnhem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-06-2007 - Het Nationaal Historisch Museum wordt gevestigd in Arnhem. Dit heeft minister Plasterk vrijdagavond 29 juni bekend gemaakt na afloop van de ministerraad. Voor de huisvesting van het Nationaal Historisch Museum waren ook Den Haag en Amsterdam in de race. Minister Plasterk zei dat de plannen van Arnhem om gezinnen met kinderen en jongeren bij het museum te betrekken de doorslag hebben gegeven in de keus voor Arnhem.

Impressies en schetsen van het Nationaal Historisch Museum te Arnhem door Mecanoo architecten.

Het ontwerp voor het Nationaal Historisch Museum is gemaakt door Francine Houben van Mecanoo architecten. Ze ontwierp een Canontoren gebaseerd op de nationale canon met haar vijftig vensters op de geschiedenis van Nederland. Het ontwerp van Mecanoo combineert toekomst met verleden, futurisme met traditie. Het museum komt te liggen tegenover het Nederlands Openluchtmuseum aan een gezamenlijk plein. Het ontwerp van Mecanoo architecten bestaat uit een stapeling van zes ringen rondom een centrale kegelvormige vide met lichtkoepel. Het sculpturale gebouw krijgt een stalen constructie, maar is bekleed met traditioneel baksteen. Het is een ode aan de Nederlandse bouwcultuur, die gebruik maakt van de klei in het Nederlandse rivierenlandschap.

In de Canontoren wordt de geschiedenis van ons land verbeeld met behulp van de modernste technieken. Niet alleen voorwerpen maar ook multimedia spelen daarbij een belangrijke rol. Het 10.000 m² tellende museumgebouw belichaamt en versterkt het museale concept. Het Nationaal Historisch Museum telt vijftig canonvensters, die verdeeld zijn over vijf ringen. In het gebouw wordt een beeld geschetst van de prehistorie tot heden. De verspringende vloeren bieden van boven naar beneden zicht op de belangrijkste objecten en de dynamiek van de geschiedenis door de eeuwen heen. De zesde ring - de Bovenverdieping van Nederland - heeft een forumfunctie en is uitgerust met een auditorium en een radio- en televisiestudio.

De toren rijst op uit een basement dat direct aan het plein ligt. Hier liggen het restaurant, de mediatheek, de educatieruimte, een wisselexpositieruimte en de museumwinkel. Optioneel is een ondergrondse gang - de Gang van je Voorouders - die van het Nationaal Historisch Museum naar het HollandRama van het Nederlands Openluchtmuseum leidt. In dit multimediatheater is een voorstelling te zien over mensen die van woonplaats zijn veranderd, regionaal en internationaal, van Friezen die een eeuw geleden naar Amsterdam trokken tot Turken en Marokkanen die naar Nederland kwamen.

De opening van het Nationaal Historisch Museum is gepland in op 30 maart 2011. Mecanoo architecten ontwierp eerder het entreepaviljoen en HollandRama van het Nederlands Openluchtmuseum, dat opende in 2000.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook