> > Expositie Teun Koolhaas Ontwerper

Expositie Teun Koolhaas Ontwerper

29-05-2007 - Architectuurcentrum CASLa te Almere eert stedenbouwkundige Teun Koolhaas met een tentoonstelling. Teun Koolhaas Ontwerper toont de belangrijkste ontwerpen van afgelopen veertig jaar.

Teun Koolhaas raakte begin jaren zeventig betrokken bij de overheidsdiensten die verantwoordelijk waren voor de inrichting van de Zuidelijke IJsselmeerpolders, en gaf als zodanig vorm aan het stedelijk landschap van Almere, Zeewolde, en een groot deel van de regionale infrastructuur. Nadat hij de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders had verlaten maakte hij vanuit zijn eigen ontwerpbureau TKA een keur aan belangwekkende plannen voor een internationale range aan opdrachtgevers. Koolhaas heeft de stedebouwkundige basis gelegd voor de Kop van Zuid in Rotterdam. Vanuit het vier jaar geleden door hem opgezette Atelier IJmeer deed hij voorstellen voor de toekomstige verbinding tussen Almere en Amsterdam, dwars door het IJmeer over het eiland Pampus, en werkte hij aan de stedebouwkundige opzet van de Almeerse kern Pampus aan de noordwestkant van de stad.

Koolhaas introduceerde het stedebouwkundig denken in vijf, in plaats van in de geijkte drie dimensies. Hij voegde de factor tijd toe en betrok ook de psychologische dimensie in de ontwerppraktijk. Daarnaast was hij de eerste die in Nederland de gedachte van meerkernigheid vervlocht in het stedebouwkundige plan. Steden, gevormd uit meerdere gelijkwaardige kernen, hadden daardoor een grote flexibiliteit tijdens het ontwikkelingsproces, zei hij. Met zijn plan voor de Rotterdamse Kop van Zuid herintroduceerde hij in de jaren negentig het denken over functiemenging in de Nederlandse stedebouwkundige traditie. De relaties tussen land en water, de verwevenheid van natuur en bebouwing, de combinaties van functionaliteit en speelsheid, ratio en romantiek, kunnen gezien worden als de belangrijkste thema's in zijn oeuvre.

Informatie: "Teun Koolhaas Ontwerper" van 23 juni tot en met 16 September in Casa CASLA, Weerwaterplein 3, Almere Stad. De entree is gratis.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook