> > Stadshart Almere wint NEPROM-prijs 2007

Stadshart Almere wint NEPROM-prijs 2007

10-05-2007 - Het project Stadshart Almere heeft de NEPROM-prijs voor Locatieontwikkeling 2007 gewonnen. Vertegenwoordigers van de gemeente Almere en van ontwikkelaars Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Blauwhoed Eurowoningen ontvingen de prijs uit handen van juryvoorzitter Felix Rottenberg.

"De jury is onder de indruk van de manier waarop alle partijen elkaar hebben weten vast te houden in dit langjarige project. Het plan getuigt van veel durf in de architectenkeuzes voor de verschillende plandelen en gebouwen", aldus het juryrapport over Stadshart Almere. De wijze waarop het centrum van de jonge Nederlandse stad is uitgebreid en opgebouwd, zonder een functie tekort te doen, oogstte veel lof. Het hoge ambitieniveau en het blijven vasthouden daaraan heeft veel indruk achtergelaten. Het Rotterdamse bureau OMA was de verantwoordelijke stedenbouwkundige voor het Stadshart Almere.

De NEPROM-prijs is ingesteld om de samenwerking tussen overheid en markt op het gebied van projectontwikkeling te bevorderen. Andere belangrijke criteria naast de samenwerking zijn goede stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit en het commercieel succesvol zijn van het project. Almere voldeed in de ogen van de jury het beste aan die criteria.

De keuze was dit jaar niet eenvoudig. Daarvan getuigt de door de jury eenmalig in het leven geroepen Volhardingsprijs, die het Chassé Park Breda ontving. De gemeente Breda en ontwikkelaars Proper-Stok en AM hebben volgens de jury een plan ontwikkeld "waaruit in alles een samenspel van eigenwijsheid, chemie, vasthoudendheid en trots op de stad blijkt."

De Aanmoedigingsprijs voor projecten die nog in ontwikkeling zijn, ging naar het project Bergse Haven van de gemeente Bergen op Zoom, belegger Amvest en ontwikkelaar AM. Dit project voorziet in het terugbrengen van het water in de stad Bergen op Zoom en het weer naar de waterzijde keren van het gezicht van de stad. De uitvoering van dit plan, met Sjoerd Soeters als stedenbouwkundige, start in de loop van dit jaar.

Voor de NEPROM-prijs waren de volgende projecten genomineerd: Beatrixkwartier, Den Haag (Gemeente Den Haag, Provast en BPF Bouwinvest), Chassé Park, Breda (Gemeente Breda, AM en Proper-Stok), Riedijkshaven, Dordrecht (Gemeente Dordrecht en ERA Bouw), Stadshart Almere (Gemeente Almere, Bouwfonds MAB Ontwikkeling en Blauwhoed Eurowoningen) en Ypenburg, deelplan 10, Den Haag (Projectorganisatie Ypenburg en Amvest).

De jury voor de NEPROM-prijs bestaat uit Marja van der Tas (lid VROM-raad, voormalig wethouder Apeldoorn), Patrick van Mil (adjunct-directeur NAi), Jaap Huisman (architectuurcriticus en journalist) en voorzitter Felix Rottenberg (voorzitter Architectuur Lokaal, bestuurslid Gerrit Rietveld Academie, televisiemaker).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook