> > Mecanoo wint competitie theatercomplex Taiwan

Mecanoo wint competitie theatercomplex Taiwan

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-03-2007 - Vrijdag 23 maart heeft de gouverneur van Kaohsiung in Taiwan bekend gemaakt dat het ontwerp van Mecanoo architecten de competitie heeft gewonnen voor het National Performing Arts Centre in Kaohsiung.

Impressies en een doorsnede van het ontwerp door Mecanoo.

Met zijn 100.000 m² wordt het National Performing Arts Centre het grootste theatercomplex van Taiwan. Het theater komt te liggen in het Wei-Wu-Ying Metropolitan Park en heeft een concertzaal, een operahuis, twee theaterzalen en op het dak een openluchttheater geschikt voor duizenden bezoekers. Het omliggende 65 hectare grote park maakt deel uit van de ontwerpopgave.

Francine Houben, directeur van Mecanoo architecten, presenteerde het winnende ontwerp aan een internationale jury van architecten, theaterspecialisten en impressario's. Het ontwerp van Mecanoo werd unaniem gekozen vanwege zijn sterke verbeeldingskracht, de eenheid met het park, de goede logistiek, moderne theatertechniek en het inspelen op het subtropische klimaat van Kaohsiung. Naast Mecanoo architecten waren Kiyoshi sy Takeyama Amorphe en Takenaka Corporation, beide uit Japan, Artech Architects uit Taiwan, Zaha Hadid uit Groot-Brittannië en Weber Hofer uit Zwitserland geselecteerd voor de finale ronde van de competitie.

Het National Performing Arts Center wordt het nieuwe icoon van het 1,5 miljoen inwoners tellende Kaohsiung, de grootste havenstad van Taiwan en een van de grootste havensteden van de wereld. Met de bouw van het Performing Arts Center wil de stad haar omslag symboliseren van een havenstad naar een moderne, culturele stad. Belangrijke inspiratiebron voor het ontwerp van het gebouw waren de eeuwenoude Banyanbomen op de locatie. Het gebouw van Mecanoo architecten is 200 meter breed en 160 meter diep. Door de openingen in het dak, de passages en open ruimtes ontstaat een bijna poreus gebouw waar interieur en exterieur samenvloeien. Het deels met gras en planten bedekte dak zorgt voor een natuurlijke en efficiënte koeling van het gebouw in het subtropische klimaat. Het grote dak creëert een informele publieke ruimte voor de bewoners van de stad. Waar het dak de grond raakt wordt het een openluchttheater, geïnspireerd op het oude Griekse theater, dat plaats biedt aan duizenden bezoekers. Het omliggende park wordt daarmee informeel het podium.

Het programma voor het theatercomplex van 100.000 m² bestaat uit een concertzaal met 2.300 plaatsen, een operahuis met 2.000 plaatsen, een theaterzaal met 1000 plaatsen, een experimenteel vlakkevloertheater met 500 plaatsen, een openluchttheater voor duizenden bezoekers en het parkontwerp voor 65 hectare. Opdrachtgever is de Council for Cultural Affairs, Taiwan. Constructeur, installatie- en lichtadviseur is Arup in Amsterdam. Mecanoo werkt samen met een lokale architect: Hsing-Hua Lo Architects and Associates, Taipei, Taiwan. De bouwkosten voor het theatercomplex is 220 miljoen dollar. De bouw start begin 2009.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook