> > Koen van Velsen architect entreegebouw Het Loo

Koen van Velsen architect entreegebouw Het Loo

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-03-2007 - Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft, als voorzitter van de beoordelingscommissie, Koen van Velsen voorgedragen als ontwerper van het nieuwe entreegebouw voor Paleis Het Loo Nationaal Museum. Zijn voorstel speelt in op de karakteristieke assen en lanen van Het Loo; het gebouw is helder van opzet en biedt op nuchtere wijze doorzicht en uitzicht. Naar verwachting zal het plan in 2009 worden opgeleverd.

De opengewerkte maquette van het plan. Afbeelding door Koen van Velsen.

In totaal gaven vijf architecten hun visie op de positie en het concept van een nieuw entreegebouw. Naast Koen van Velsen waren Wiel Arets Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten en UN Studio uitgenodigd, in het kader van de gunningsfase van de Europese aanbesteding. Doorslaggevend voor de voordracht van Koen van Velsen is de wijze waarop het entreegebouw het verleden respecteert en de financiƫle haalbaarheid van het concept.

De gekozen plek aan de westzijde van de bestaande parkeerplaats vormt een scharnierpunt tussen de parkeerplaats zelf, het landschappelijke paleispark en de diagonale as naar het paleis. Het nieuwe entreegebouw wordt gezien als een bescheiden en eenvoudig gebouw op afstand van de monumenten.

De commissie zegt over het ontwerp van Van Velsen: "De benadering voor de keuze van de positie van het entreegebouw is nuchter, aangenaam en zeer sterk. Het betrekken van het paleispark is hierbij een duidelijke meerwaarde. Het gebouw is helder van opzet en combineert functies op een slimme manier. De uiterlijke verschijningsvorm wordt bepaald door een nader vorm te geven geperforeerd materiaal, als een eigentijds hekwerk met een coulisse werking van licht en schaduw." De beoordelingscommissie bestaat uit ir. Mels Crouwel (Rijksbouwmeester en voorzitter), dr. H.O.C.R. Ruding, voorzitter Raad van Toezicht Paleis Het Loo, dr. J.R. ter Molen, directeur Paleis Het Loo, mr. G.J. de Graaf, burgemeester van Apeldoorn en prof. W.G. Quist, architect.

Van 10 maart tot en met 15 april 2007 wijdt Paleis Het Loo Nationaal Museum een tentoonstelling aan de vijf gepresenteerde concepten.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook