> > Wolkenkrabber OMA tegenover New Yorkse skyline

Wolkenkrabber OMA tegenover New Yorkse skyline

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-02-2007 - Het Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft vandaag het eerste ontwerp openbaar gemaakt van een multifunctionele toren voor het cultuurdistrict van Jersey City bij New York City. Het Rotterdamse bureau ontwerpt het 111.500 m² grote project in opdracht van de Amerikaanse projectontwikkelaars Athena Group en BLDG Management Co.

Maquette van het ontwerp. Afbeelding door OMA.

De 52 verdiepingen tellende toren met appartementen, openbare faciliteiten, een hotel, atelierwoningen voor kunstenaars, galerieën, winkels en parkeren is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het kunstdistrict van Jersey City, New Jersey. Vanuit Manhattan, dat aan de overzijde van de Hudson-rivier ligt, zal de toren duidelijk zichtbaar zijn. Het gebouw is met openbaar vervoer binnen 10 minuten vanaf Wall Street te bereiken.

Het ontwerp van OMA bestaat uit haaks op elkaar gestapelde blokken. In elk blok is een onderdeel van het programma geclusterd: een kubus voor ateliers en galerieën, een blok met een hotel en appartementen, en een dieper blok voor meer luxueuze appartementen, gesitueerd op een plint met een publiek programma.

Door de blokken telkens een kwartslag te draaien ontstaat een aantal terrassen die voor het publiek toegankelijk zijn: het First Street Public Terrace op de vijfde verdieping als verlenging van de openbare ruimte, op de 17de verdieping terrassen voor het hotel en restaurant en op de 36de verdieping twee terrassen bestemd voor bewoners. Naast elk terras zijn openbare functies gepland, van restaurant en nachtclub tot fitness center en zwembad, om een levendige omgeving te creeën.

Het openbare terras op de vijfde verdieping gaat een verbinding vormen tussen een gepland uitgaanscentrum in de naastgelegen oude electriciteitscentrale en een beeldentuin ten noorden van het gebouw. Deze verticale en horizontale verdichting van publieke activiteiten zal het nieuwe hart van Jersey City's cultuurdisctrict worden.

OMA's vestiging in New York begeleidt het project. Dit kantoor ontwerpt op dit moment tevens de nieuwe architectuurfaculteit op de campus van Cornell Universiteit in Ithaca, New York. Het project in Jersey City wordt geleid door Shohei Shigematsu in samenwerking met Rem Koolhaas. Shigematsu is OMA-associate en directeur van OMA*AMO New York. Hij werkte eerder ondermeer aan het CCTV hoofdkantoor in Peking en het recent gepresenteerde ontwerp voor de nieuwe aandelenbeurs van Shenzhen (China).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook