> > Körmeling ontwerpt paviljoen Expo 2010 Shanghai

Körmeling ontwerpt paviljoen Expo 2010 Shanghai

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

16-01-2007 - Rijksbouwmeester Mels Crouwel heeft als voorzitter van de beoordelingscommissie John Körmeling voorgedragen als ontwerper van het Nederlands paviljoen op de Expo 2010 in Shanghai in China. Zijn concept happy street is een sterk ruimtelijk ideaalbeeld, dat op een eenvoudige doch vernieuwende wijze de kwaliteit van leven van de mens in de stad onder de aandacht brengt en een perspectief voor de toekomst biedt.

Twee afbeeldingen van het door Körmeling ontworpen paviljoen.

In totaal gaven zes architecten een visie op het concept en de boodschap van de Nederlandse presentatie op de Expo. Naast John Körmeling waren UN Studio, West 8 urban design & landscape architecture, NL architects, Neutelings Riedijk en Marcel Wanders uitgenodigd, in het kader van de gunningsfase van de Europese aanbesteding. Doorslaggevend voor de voordracht van John Körmeling zijn de heldere ruimtelijke structuur van zijn concept en de low tech benadering. De beoordelingscommissie verwacht dat happy street de aandacht zal trekken van publiek en media.

Het concept van John Körmeling, happy street, bestaat uit een route in een met een achtbaan te vergelijken bouwwerk, waarlangs huizen liggen. Het is op verschillende manieren, onderdelen en aspecten nog te bewerken en te kneden. Bezoekers kunnen er langs trekken en op verschillende manieren over de 450 meter lange straat en langs of door de huizen lopen.

Van 1 mei tot en met 31 oktober 2010 zal de Wereldtentoonstelling "Expo 2010 Shanghai, China" worden gehouden, met als thema: "Better City, Better Life". Dit thema richt zich op een nieuwe manier van denken, nieuwe technologieën en nieuwe praktijken om een gezond en duurzaam stedelijk leven te realiseren. China wil graag 200 participanten en 70 miljoen bezoekers aantrekken.

De Rijksbouwmeester heeft John Körmeling namens de beoordelingscommissie voorgedragen om het concept uit te werken. De beoordelingscommissie bestaat uit Mels Crouwel (Rijksbouwmeester en voorzitter), Hans Cornelissen (voormalig directeur Stichting Nederland Wereldtentoonstellingen), Jan Doets (kwartiermaker NV Zuidas, voormalig directeur ING Real Estate), Flip de Heer (SG Buitenlandse Zaken, voormalig ambassadeur te Peking), Hans Huis in 't Veld (voorzitter Raad van Bestuur TNO), Erik Kessels (directeur Communicatiebureau KesselsKramer), Wim van Krimpen (directeur Gemeentemuseum Den Haag), Winy Maas (architect MVRDV), dr. Alexander Rinnooy Kan (voorzitter SER) en dr. Martijn Sanders (consultant, voormalig directeur Concertgebouw, Intendant Cultuurstichting China i.o.).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook