> > Bouman nieuwe directeur NAi

Bouman nieuwe directeur NAi

06-12-2006 - De Raad van Toezicht van het Nederlands Architectuurinstituut heeft Ole Bouman (1960) aangesteld als directeur van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). Hij volgt Aaron Betsky op die onlangs van het NAi overstapte naar het Cincinnati Art Museum. Bouman zal 1 april 2007 beginnen met zijn werkzaamheden.

Hans Andersson, voorzitter van de Raad van Toezicht, is bijzonder verheugd dat Ole Bouman het directeurschap van het NAi op zich neemt: "Het gaat om een centrale positie in de internationale architectuur, waarvoor iemand nodig is met brede blik, en met een achtergrond en de energie om de best mogelijke toekomstperspectieven voor het instituut te realiseren. Voor ons was Bouman de beste kandidaat om het NAi te verbinden met het publieke debat. We denken dat hij zal kunnen bijdragen aan het vinden van een krachtig mandaat voor de architectuur, aan het activeren van ons materiƫle erfgoed, het onderzoeken van nieuwe tentoonstellingsconcepten en het verder uitbouwen van de internationale betekenis van het instituut."

Ole Bouman is op dit moment hoofdredacteur van het tijdschrift Volume, een samenwerking tussen Stichting Archis, AMO (het onderzoeksbureau van OMA/Rem Koolhaas) en the Graduate School of Architecture, Planning and Preservation van Columbia University. Hij is de curator van een serie openbare evenementen ter reconstructie van het publieke domein in door geweld geteisterde steden waaronder Ramallah, Mexico City, Beiroet en Prishtina. Bouman doceert aan het Massachusetts Institute of Technology in Cambridge MA.

Bouman is (co-)auteur van de encyclopedie The Invisible in Architecture (1994) en de manifesten RealSpace in QuickTimes (1996) en De Strijd om Tijd (2003). Hij maakte tentoonstellingen voor de Triƫnnale van Milaan, Manifesta 3 en Museum Boijmans Van Beuningen. Verder schreef hij artikelen voor onder meer De Groene Amsterdammer, The Independent, Artforum, De Gids, Domus, Harvard Design Review, El Croquis, Arquitectura & Viva, Proiekt Russia. Bouman geeft regelmatig lezingen aan internationaal gerenommeerde universiteiten en culturele instellingen.

De reactie van Ole Bouman: "Het is geweldig om leiding te mogen geven aan het NAi, een instelling die zich in relatief korte tijd heeft ontwikkeld tot internationaal topinstituut voor de architectuur. Ik zie het als mijn opdracht de architectuur in het algemeen en het NAi in het bijzonder inspiratie te laten vinden in de grote ruimtelijke opgaven van deze tijd."

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook