> > John Körmeling wint Witteveen+Bos-prijs

John Körmeling wint Witteveen+Bos-prijs

17-11-2006 - Beeldend kunstenaar en architect John Körmeling heeft de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek gewonnen. Deze prijs is bestemd voor een beeldend kunstenaar, die in zijn werk kunst en techniek op een bijzondere manier verenigt.

Körmeling ontvangt de prijs voor zijn hele oeuvre, waarin hij volgens de jury "de techniek telkens buiten de gebaande paden laat treden en de ingenieurspraktijk kritisch en met humor ter discussie weet te stellen." De prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een boek over het oeuvre van de kunstenaar. De jury bestaat uit Petran Kockelkoren, Cornel Bierens en Mirjam Kuitenbrouwer. De prijs is donderdag uitgereikt in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

John Körmeling (Amsterdam, 1951) is opgeleid als architect aan de TU Eindhoven, maar ontdekte al snel dat de rol van kunstenaar hem beter lag. Hij maakte een groot en zeer divers oeuvre, dat hem de typering architect, beeldend kunstenaar, uitvinder en vrijdenker opleverde en waarin techniek een belangrijke rol speelt. Tot zijn werk behoren onder meer grote lichtsculpturen, paviljoens, kleine gebouwen, stripachtige tekeningen, schetsen en maquettes van uitvoerbare en onuitvoerbare bouwsels, monumentale objecten, tegendraadse ontwerpen en onconventionele oplossingen voor problemen van ruimtelijke ordening. Bekend is zijn drive-in-reuzenrad voor auto's, het lichtobject HAHA HIHI op Schiphol, de 25 meter hoge verticale plattegrond "Hot spring" in Matsunopyama (Japan), de brug "Echt iets voor u" bij het Van Abbemuseum in Eindhoven en de koekenpan waarin het woord "Holland" gestanst staat. Op het moment werkt hij in opdracht van de Rijksgebouwendienst aan een ontwerpvoorstel voor het Holland Paviljoen, ten behoeve van de wereldtentoonstelling, die in 2010 in Sjanghai gehouden wordt.

Niet al het werk van Körmeling is tot uitvoer gebracht, maar vaak bleken alleen zijn ideeën al voldoende om de gemoederen in beweging te brengen, zoals bij zijn voorstel om van het Museumplein in Amsterdam de kortste en breedste snelweg van Nederland te maken. Voor gemeentelijke stedenbouwkundigen organiseerde hij ooit op de veranda van zijn huis in Eindhoven een ontwerpduel. Daarmee nam hij stelling tegen, wat hij noemt, "het ja nee denken" het wel willen maar het niet doen, de benepenheid van de georganiseerde samenleving. De jury herkent in het verlengde hiervan Körmelings grootste meesterschap in zijn vermogen zuiver te blijven denken en elk probleem in een oogwenk tot de graat te ontleden en direct de belemmerende conventies te zien die anderen al naar hun blinde vlek hebben verwezen."

De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek werd in 2002 ingesteld ter gelegenheid van het 55 jarig bestaan van Witteveen+Bos. Dit Deventer ingenieursbureau wil met de prijs zijn bijzondere waardering uitdrukken voor de creativiteit, die zowel in het werk van de kunstenaar als in het werk van de ingenieur een grote rol speelt en die noodzakelijk is om vernieuwing tot stand te brengen. Eerdere winnaars waren Theo Jansen (2002), Felix Hess (2003), Giny Vos (2004) en Marnix de Nijs (2005).

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook