> > Groen Sportplaza Mercator van Venhoeven CS

Groen Sportplaza Mercator van Venhoeven CS

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-10-2006 - Deze zomer werd het Sportplaza Mercator aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam voltooid. Het door Ton Venhoeven van VenhoevenCS ontworpen complex valt op door zijn begroeide licht hellende gevels en daken.

Vbno. plattegrond met rechtsboven het wedstrijdbad en twee detaildoorsneden, de eerste over de gevel ter plaatse van het wedstrijdbad en de fitnessruimte en de tweede ter plaatse van het doelgroepenbad (tekeningen door Venhoeven CS).

Er zijn ruim 50 verschillende planten aangebracht, van vaste planten als vrouwenmantel en heesters tot bomen als wilgen en berken. Door deze begroeiing moet het gebouw opgaan in de omgeving en bovendien in de loop van de jaren en met de seizoenen veranderen. Copijn Utrecht Landschapsarchitecten ontwierp het systeem voor de begroeide gevel, de "Wonderwall".

Met de veelheid aan functies is het Sportplaza Mercator een ontmoetingsplaats voor sporters. Qua plattegrond en vorm heeft het Sportplaza Mercator wat weg van het eerder door VenhoevenCS gerealiseerde laboratorium voor de Voedsel- en Warenautoriteit in Zwijndrecht en de Brede school Forum 't Zand in Leidsche Rijn. De 7.100 m² bruto oppervlakte is ingevuld met een wedstrijd-, therapie-, doelgroepen- en buitenbad, een fitnessclub, een badhuis, café-restaurant, feestzaal, kinderopvang en een fastfood vestiging. Afhankelijk van het tijdstip verandert de sfeer en het karakter van het gebouw en leent het zich voor wisselende activiteiten. Doordeweeks heeft elke zwemmersgroep zijn eigen ruimte. In het weekend kunnen alle zwembaden met elkaar worden verbonden en ontstaat er een groot waterpaleis met oneindig veel plekken waar je tussen het zwemmen door kan gaan zitten om het spektakel te bekijken. De meest intieme plek om af te spreken is de sauna, de meest openbare het café. Dankzij de hoogteverschillen tussen de baden, perrons, trappen en loopbruggen is de ervaring van het sportcomplex steeds anders. Via allerlei doorzichten kunnen alle verschillende gebruikers elkaar zien.

Vanuit de entreehal worden alle functies ontsloten. Door transparante liftkokers, loopbruggen en, ook hier, doorzichten moet de multifunctionaliteit en dynamiek van het gebouw meteen zichtbaar zijn. De vloerafwerking is uitgevoerd in natuursteen. In het plafond van het gebouw is een uit led's gemaakt interactief lichtkunstwerk van Giny Vos gerealiseerd.

VenhoevenCS realiseerde eerder onder meer de Jan Schaeferbrug (1997-2001) in Amsterdam, een laboratorium voor de Voedsel- en Warenautoriteit in Zwijndrecht (1998-2003) en de Brede school Forum 't Zand in Leidsche Rijn (2001 -2005). In 2004 won VenhoevenCS - in samenwerking met het Zwitserse architectenbureau Itten+Brechbuehl en BM adviseurs - met het ontwerp voor een core hospital de ideeënprijsvraag voor het ziekenhuis van de toekomst. In de loop van dit jaar worden een brandweerkazerne in Den Helder en een woningbouwproject in Geuzenveld te Amsterdam opgeleverd. Verder werkt VenhoevenCS momenteel aan onder andere een dans- en fitnessschool en een appartementengebouw in Leidsche Rijn, een brede school met woningen en bibliotheek in Leiden-Noord, een zwembadencomplex in Noordwijk en twee villa's en een psychiatrische kliniek in Apeldoorn.

Projectgegevens Sportplaza Mercator: Opdrachtgever Sportfondsen Nederland, Gemeente Amsterdam en Stadsdeel de Baarsjes / Ontwerp Venhoeven CS (2001 - 2006), medewerkers Richèl Lubbers (projectleider), Peterine Arts, Danny Esselman, Thomas Flotmann, Jos-Willem van Oorschot, Erik de Vries, Manfred Wansink / Systeem daken en gevels "Wonderwall" van Copijn uit Utrecht / Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek / Adviseur installaties Herman de Groot Project Techniek / Adviseur bouwfysica Lichtveld Buis en Partners / Aannemer Van Wijnen / Landschapsarchitect OKRA landschapsarchitecten / Bouwkosten 17,4 miljoen euro (inclusief installaties en BTW).

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook