> > Postel en Müller ontwerpen Stadskantoor Utrecht

Postel en Müller ontwerpen Stadskantoor Utrecht

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

13-09-2006 - Dirk Jan Postel van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger.Urbis en Christian Müller worden de ontwerpers van het nieuwe Stadskantoor in het Utrechtse stationsgebied.

Foto's van de opengewerkte maquetten en een interieur met de hal met publieksbalies. © Kraaijvanger.Urbis en Christian Müller.

De gemeente Utrecht huurt het kantoor voor ten minste 25 jaar dat in opdracht van NS Vastgoed wordt gerealiseerd.

Kraaijvanger.Urbis is bekend van onder andere het Stadskantoor in Den Bosch en het nog te bouwen nieuwe hoofdkantoor van Rabobank Nederland in Utrecht. Kraaijvanger.Urbis werd winnaar van het Europese selectieprocedure waaraan zes bureaus van naam deelnamen.

De gemeente noemt als belangrijke factoren bij de beoordeling de visie van de architect op de stedenbouwkundige, architectonische en functionele kwaliteit en de visie op duurzaam en energiezuinig bouwen. In opdracht van NS Vastgoed maakt Kraaijvanger.Urbis het voorlopig ontwerp, dat in het eerste kwartaal van 2007 gereed moet zijn. In de loop van 2007 volgt het definitief ontwerp. Start bouw is voorzien voor medio 2008, oplevering begin 2011. Naast Kraaijvanger.Urbis deden aan de Europese selectie Atelier PRO, Benthem Crouwel, De Architekten Cie (Amsterdam), Kohn Pedersen Fox en Van Mourik Vermeulen architecten mee.

Postel is gekozen, omdat hij goed in staat bleek de publieksruimte in het Stadskantoor te koppelen aan het Stationsplein en aan de toekomstige centrumboulevard, die over de sporen langs de nieuwe stationshal loopt. Daarmee versterkt het Stadskantoor de werking van de publieke ruimten, en omgekeerd, ontstaat een logische overgang van publieke ruimte naar de publiekshal van het Stadskantoor. Tevens bleek Postel goed in staat de diverse soorten werkplekken in het gebouw te plaatsen, waarbij ontmoeting tussen de gemeentelijke medewerkers centraal staat. Voor de gemeente Utrecht is het creëren van ontmoeting een belangrijk punt in het programma van eisen. Dergelijke ontmoetingen dragen bij aan het snel vanuit verschillende invalshoeken bekijken van opgaven die de stad stelt, en aan de oplossing waaraan de gemeente een bijdrage levert. Het ontwerp bestaat uit een stapeling van meerdere gebouwtypen, waardoor elke verdieping verschillend is. Zo wordt de schaal beheerst en heeft iedere vloer steeds wisselende functionele mogelijkheden en daglicht.

Ontwerp en bouw van het nieuwe Utrechtse stadskantoor is een van de eerste concrete projecten voor het Utrechtse Stationsgebied. Het gebouw wordt gerealiseerd aan de huidige Mineurslaan, naast de stationsentree aan het Jaarbeursplein. Hier komt ook de nieuwe hoofdentree van het door Benthem Crouwel ontworpen station, aan het geheel nieuw in te richten Stationsplein West. Het circa 64.000 m² omvattende stadskantoor gaat onderdak bieden aan elf gemeentelijke diensten die nu verdeeld zijn over verschillende locaties in de stad. Ook de publiekbalies komen in dit kantoor. Het gebouw mag een hoogte krijgen van 70 tot 90 meter. Het stadskantoor krijgt 270 parkeerplaatsen en 2.200 stallingsplekken voor fietsen. In 2011 moet het stadskantoor gerealiseerd zijn.

Burgemeester Brouwer-Korf en NS Vastgoed directeur Ontwikkeling Paul Rutte - ondertekenden de samenwerkingsovereenkomst voor het ontwerp en realisatie van het nieuwe stadskantoor op 3 maart 2006 - in aanwezigheid van Minister Peijs. De bouw van het Stadskantoor betekent het startpunt van de realisatie van een veel groter ontwikkelingsprogramma van NS Vastgoed direct rond het station. Het gaat om 175.000 m² kantoorruimte, waarvan 25.000 m² ontwikkelrechten buiten het Stationsgebied.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook