> > Symposium herbouw Philipspaviljoen uit 1958

Symposium herbouw Philipspaviljoen uit 1958

15-05-2006 - De Stichting Alice heeft het initiatief genomen om het Philipspaviljoen opnieuw te realiseren, dit keer als blikvanger bij de entree van Strijp S, de Philipslokatie in Eindhoven die zal worden herontwikkeld tot woon- en werkgebied.

Dit paviljoen werd ontworpen door Le Corbusier en Yannis Xenakis, en in 1958 gebouwd op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het opvallende gebouw bestond uit hyparschalen, die waren samengesteld uit prefab beton panelen en voorgespannen met staalkabels. Wessel de Jonge architecten en Sven Sterken uit Gent hebben een bouwhistorisch onderzoek gedaan. Daarnaast heeft Wessel de Jonge architecten in samenwerking met ABT adviseurs in bouwtechniek en Van Hooft Adviesburo onderzocht of het paviljoen gereconstrueerd zou kunnen worden, en hoe dit binnen de huidige regelgeving zou kunnen gebeuren. Tijdens een symposium op 18 juni 2006 in Eindhoven zal onder andere de stand van zaken van deze onderzoeken worden toegelicht.

In 1958 was Philips met een eigen paviljoen vertegenwoordigd op de Wereldtentoonstelling in Brussel. Het Philips Technisch Tijdschrift uit die tijd noemt als belangrijkste doelstelling: In het Philips paviljoen wordt voor de bezoekers een spel van licht en geluid uitgevoerd, met de bedoeling om te demonstreren waartoe de techniek op enkele der belangrijke werkterreinen van Philips: verlichtingskunde, akoestiek, elektronentechniek en automatisatie- thans in staat is, en tevens om een indruk te geven van de wijze waarop de kunstenaar in de toekomst zich misschien van deze technische middelen zal bedienen.

Het idee was afkomstig van ir Louis Kalff, destijds directeur artistieke zaken bij Philips. Onder de koepel van Le Corbusier's concept voor het Poème Électronique ontstond een Gesammtkunstwerk waarin de architectuur van Iannis Xenakis, de muziek van Edgard Varèse en de kleuren en beelden van Le Corbusier samenkwamen. Het paviljoen had de plattegrond van een maag met een oppervlakte van 1.000 m² (40 bij 25meter), een hoogte van 22 meter en was van binnen leeg en donker. Alle technologie was onzichtbaar weggewerkt om volledig dienstbaar te zijn aan de voorstelling. Per keer ondergingen 500 bezoekers staand en gedurende 480 seconden een multimediavoorstelling. Het hele project heeft Philips destijds 3 miljoen Euro gekost. Na afloop van de wereldtentoonstelling is het paviljoen opgeblazen.

Het Philips paviljoen verbindt ambities van Brainport Eindhoven met het onderzoeksklimaat in het voormalig NatLab op Strijp S, waar de technische aspecten van het paviljoen en de muzikale compositie zijn uitgedacht en uitgevonden. Stichting Alice heeft het initiatief genomen om het Philips paviljoen te herbouwen in Eindhoven als boegbeeld van een eigentijds cluster voor onderzoek en educatie op het gebied van beeld en geluid. Daartoe is afgelopen tijd een onderzoek uitgevoerd in de aanloop naar de uiteindelijke realisatie. Op Strijp S is op de geplande locatie aan de Glaslaan door Arno Pronk van de Technische Universiteit faculteit Bouwkunde schaal 1:7 een zijpaneel van het paviljoen uitgevoerd met behulp van Spuitbetontechnologie.

De resultaten worden gepresenteerd tijdens een internationaal symposium op zondag 18 juni van 10 tot 18 uur in Dynamo. De actualiteit van het Poème Électronique wordt besproken en onderzocht. Vragen die daarbij aan bod komen zijn: Hoe het gedachtegoed te vertalen naar deze tijd in een eigentijds programma. Hoe zit het met de rechten. Hoe het paviljoen en het Poème Électronique te reconstrueren. Hoe het te financieren en te exploiteren. Na de zomer verschijnt over het symposium een publicatie. In de Effenaar vindt 's-avonds onder regie van Axes de uitvoering plaats van Solitude, een project van Robert van Heumen en Arnoud Noordegraaf. Dit afwisselend met de première van de documentaire "Kamer 306" over het NatLab in de jaren 50 die Henk Lamers en Jeanne de Bont hebben gemaakt.

Recent Architectuur Nieuws

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

(12-01-2016) - Kraaijvanger ontwerpt kantoor Rabobank Gouwestreek

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook