> > Presentatie definitief ontwerp Rijksmuseum

Presentatie definitief ontwerp Rijksmuseum

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

26-03-2006 - Het definitief ontwerp van de Spaanse architecten Cruz y Ortiz voor Het Nieuwe Rijksmuseum is vrijdag gepresenteerd. Op basis van dit plan wordt op 31 maart de bouwaanvraag ingediend bij Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid.

Vbno. De entree, het studiepaviljoen en het Aziatische paviljoen. Afbeeldingen van het ontwerp van Cruz y Ortiz, impressies door INDG.

De plannen omvatten het totale ontwerp, inclusief de nieuwe herziene entree van het museum, het Aziatisch paviljoen, het Studiecentrum en de restauratie en vernieuwing van het hoofdgebouw van architect Cuypers. De entree van het Rijksmuseum blijft ook in het nieuwe ontwerp in de onderdoorgang, maar in plaats van een entree in het midden, zijn in de bogen aan beide uiteinden van de passage nu in totaal vier in- en uitgangen gesitueerd.

Vanaf de zijkanten in de onderdoorgang gaan de bezoekers via draaideuren of liften het museum binnen. Zij betreden dan eerst het grote verdiepte entreeplein, dat onder de onderdoorgang doorloopt, waardoor een verbinding tussen oost- en westvleugel van het museum is gerealiseerd. Het entreeplein vormt de kern van het museum. Hier bevinden zich onder andere de kassa's, garderobe, museumwinkel en een op een vide gelegen groot restaurant. Vanuit het entreeplein kan de bezoeker een keuze maken welk deel van het museum hij wil bezoeken.

Er zullen twee opvallende elementen aan het Rijksmuseum worden toegevoegd, het Aziatisch Paviljoen en het Studiecentrum. Deze waaiervormige elementen contrasteren met het Rijksmuseum.

Inmiddels is gestart met de sloop van muren en plafonds in de binnenhoven en het uitgraven voor de nieuwe entree. De bibliotheek wordt gerestaureerd onder leiding van restauratieatelier Limburg. De 19de eeuwse decoraties van Cuypers worden gereconstrueerd. De bouwaanvraag voor het project wordt op 31 maart ingediend. Hierna volgt het traject om de benodigde vrijstellingen en vergunningen te verkrijgen, waarna naar verwachting zal begin 2007 de bouwvergunning voor het gepresenteerde ontwerp worden afgegeven. De opening van het nieuwe Rijksmuseum wordt eind 2009 verwacht.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook