> > Start bouw Johannes Enschedé Hof te Haarlem

Start bouw Johannes Enschedé Hof te Haarlem

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

23-03-2006 - Vanmiddag is met een feestelijke bijeenkomst de bouw van het Johannes Enschedé Hof te Haarlem begonnen. Naast het oudste hofje van Nederland, het Haarlemse Hofje De Bakenesserkamer uit 1395, verrijst dit nieuwste hofje van Nederland. Initiatiefnemers zijn de regenten van het Hofje en Woonmaatschappij Haarlem. Het ontwerp is van architect Henk Döll in samenwerking met de Haarlemse ontwerper Joost Swarte.

Vbno. Een tekening van Joost Swarte van het Hof, de noordgevel en de plattegrond door Döll Atelier voor Bouwkunst.

Door het vertrek van de gelddrukkerij Joh. Enschedé uit het centrum van Haarlem, kwam een grote locatie vrij waarop inmiddels een door Hubert-Jan Henket ontworpen rechtbank , een hotel, een ondergrondse parkeergarage en de Toneelschuur zijn gerealiseerd. Ook is naar ontwerp van Frits van Dongen van de Architekten Cie. de Philharmonie geheel vernieuwd. Als laatste wordt nu het nieuwe hofje aan de Korte Begijnestraat naast de Toneelschuur gebouwd. Het nieuwe hofje grenst aan het oude hofje, maar is een aparte entiteit.

De U-vormige bebouwing van het nieuwe hofje grenst aan de noordzijde aan de Korte Begijnestraat. Het hofje bestaat uit vijf typische hofjeswoningen en vijf appartementen in drie lagen met lift. De woningen zijn aanpasbaar gebouwd en daardoor geschikt voor ouderen. Ze worden toegewezen aan alleenstaande ouderen, maar zijn ook ruim genoeg voor tweepersoonshuishoudens.

Eerder werkte Henk Döll samen met Joost Swarte aan het ontwerp voor de Toneelschuur, die in 2003 werd opgeleverd. Besloten werd deze bijzondere samenwerking voort te zetten bij het ontwerp voor het hofje. Joost Swarte fungeerde als klankbord, versterkte de beeldende kwaliteiten van het ontwerp en bedacht verschillende onderdelen die de gevels verrijken. Vooral aan de Korte Begijnestraat ontstaat een beeldende en verhalende gevel, met diverse materialen, details, verschillende vlakken en gekleurde ramen. Het hofje zal opgenomen worden in het stadswandelroute programma van de VVV Haarlem.

Recent Architectuur Nieuws

(30-07-2015) - Mijlpaal bouw stationshal Utrecht Centraal

(29-07-2015) - Van Egeraat presenteert alternatief musea Boedapest

(29-07-2015) - Kunstwerk Équipe en ARCAM op Centrumeiland IJburg

(29-07-2015) - Oproep voor Hedy d’Ancona-prijs 2016

(22-07-2015) - Tentoonstelling tekeningen Aldo Rossi in Bonnefanten

(19-07-2015) - Hurks krijgt opdracht voor Cityplot Buiksloterham&Co

(16-07-2015) - Nieuwe architectuurboeken najaar 2015

(16-07-2015) - Grote interieuropdracht in Beijing voor VAA

(16-07-2015) - Studio Valkenier ontwerpt Het Baken van IJburg

(15-07-2015) - Coenen over OCC: "Mooie doos met prachtig silhouet"

(15-07-2015) - Spuiforum wordt ontworpen door team Coenen

© Architectuur.ORG - 1999 - 2015 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook