> > Adriaan Geuze (West 8) in VPRO's Tegenlicht

Adriaan Geuze (West 8) in VPRO's Tegenlicht

01-03-2006 - Adriaan Geuze zal op 26 maart te zien zijn in het TV-programma Tegenlicht: New Orleans in de polder - De eenmansoorlog van een landschapsarchitect.

Geen sector is in zo'n diepe impasse geraakt als de ruimtelijke ordening, meent landschaps-architect Adriaan Geuze van West 8. Hij ziet met lede ogen dat het Groene Hart wordt opgegeven; dit unieke landschap van duizend jaar oude veenpolders met zijn "goddelijke licht" dreigt definitief te bezwijken onder de ambities van wethouders en projectontwikkelaars. Tegenlicht haakt aan bij een eenmansoorlog tegen het bureaucratisch-planologisch complex waarbij projectontwikkelaars, planologen, architecten, politiek en overheden elkaar met bestemmingsplannen en beroepsprocedures in de greep houden. En volgt met Geuze het spoor terug van een aantal stedenbouwkundige projecten waarvoor volgens hem alle seinen op rood zouden moeten staan.

Al jaren doet Geuze, oprichter van het prestigieuze architectenbureau West 8 en hoogleraar aan Harvard, onderzoek naar het doolhof van de ruimtelijke ordening in Nederland. In gesprekken met Melanie Schultz van Haegen (staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat), Joost Schrijnen (directeur Ruimtelijke Ordening provincie Zuid-Holland), Wim Derksen (directeur Ruimtelijk Planbureau) en Cees Vriesman (directeur Staatsbosbeheer) onderzoekt Geuze de recente geschiedenis van de ruimtelijke ordening van Nederland. Vragen die hierbij gesteld worden zijn: "Waarom bouwen we, terwijl delegaties uit New Orleans onze waterwerken komen bewonderen, zelf een tweede Zoetermeer op het diepste punt van Europa, de Zuidplaspolder? Waarom moet er in de mooiste polder bij Gouda een nieuwe wijk verschijnen? En waarom moet het laatste stukje groen rond Rotterdam, de Schieveen polder, zo beslist plaatsmaken voor een bedrijventerrein?"

Geuze ziet een terugkerend patroon waarin de stedelijke middenklasse de polders wordt ingezogen met achterlating van een (etnische) onderklasse in verpauperde wijken in gesegregeerde steden. Het resultaat is de ontwrichting van zowel stad als platteland. In New Orleans in de polder toont Geuze de resultaten van eigen onderzoek naar alternatieve locaties voor de woningbehoefte in het zuidelijk deel van de Randstad, gericht op behoud van de middenklasse binnen Rotterdam, in plaats van in de polder.

Informatie: uitzending op zondag 26 maart om ca. 21.20 uur op Nederland 3. Regie door Rudi Boon, Research door Ger Wieberdink, Productie door Madeleine Somer en Karin Spiegel, Eindredactie door Doke Romeijn en Frank Wiering.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook