> > Preview expositie EEA "The Value of Beauty"

Preview expositie EEA "The Value of Beauty"

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-12-2005 - Van 21 december tot en met 15 januari is bij BacinolEXPO in Delft de tentoonstelling "The Value of Beauty" over het werk van Erick van Egeraat associated architects (EEA) te zien. De tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van het tienjarig bestaan van het internationale architectenbureau. Zondag jongstleden was er een preview met Erick van Egeraat.

Erick van Egeraat, een van de oprichters van Mecanoo, besloot tien jaar geleden zijn eigen bureau EEA te beginnen. Hij ontwierp een reeks uitbundig vormgegeven gebouwen waaronder het Poppodium MeZZ in Breda (1996 - 2002), het Stadhuis van Alphen aan den Rijn (1997 - 2002) en het recent geopende A.A. Hijmans van den Bergh gebouw op de Uithof in Utrecht (2002 - 2005).

Mooie gebouwen maken is voor Van Egeraat belangrijk, iets wat tijdens zijn studie aan de universiteit in Delft geen onderwerp was. Hij zegt zelf dat hij veel projecten in Oost Europa realiseert, omdat er daar meer aandacht voor schoonheid is. Van Egeraat kan geen antwoord geven op de vraag wat hij het meest geslaagde project tot nu toe vindt, hij is meer bezig met de lopende projecten. Wel bezoekt hij nadat een gebouw voltooid is het werk nog regelmatig. Hij vindt het bij het proces horen dat zijn projecten later weer door andere architecten worden uitgebreid en aangepast.

De tentoonstelling geeft een overzicht van meer dan 25 binnenlandse en buitenlandse projecten van EEA. De expositie bestaat uit een inleidende tekst, een presentatie van de lopende projecten op transparante panelen in het midden van de ruimte en foto's van de voltooide werken rondom aan de wanden. In een tweede ruimte is een korte film te zien, waarbij ondermeer het niet gerealiseerde NOS gebouw voorbij komt. De tentoonstelling bestaat uit presentatie-tekeningen, enkele teksten en foto's. Er worden geen details of maquettes gepresenteerd. Hiermee laat de tentoonstelling niet altijd even duidelijk zien hoe de gebouwen in elkaar zitten. Wel is de voor Van Egeraat belangrijke schoonheid van zijn ontwerpen te ervaren.

Er worden naar aanleiding van de expositie twee lezingen georganiseerd. Op 22 december is er een lezing van NRC-journalist Bernard Hulsman met de titel "Erick van Egeraat, koning van de architectuurmode". Deze lezing is georganiseerd door de studievereniging Stylos van de faculteit Bouwkunde in Delft. Op 12 januari spreekt Erick van Egeraat zelf. Hij zal de waarde van schoonheid in de architectuur aan de hand van zijn gerealiseerde projecten behandelen. Naar aanleiding van het tienjarg bestaan van EEA zal ook een boek verschijnen. Zie voor openingstijden en meer informatie de onderstaande website van BacinolEXPO.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook