> > Officiële opening woongebouw Montevideo

Officiële opening woongebouw Montevideo

16-12-2005 - Op 19 december wordt Montevideo feestelijke geopend door burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam. Montevideo, met zijn 152,317 meter de hoogste woontoren van Nederland, is een ontwerp van Francine Houben / Mecanoo architecten. Montevideo bestaat uit een compositie van in elkaar grijpende volumes, waarvan een deel boven de kade zweeft. Op het dak staat een grote M, die draait als een windvaan.

Montevideo is geïnspireerd op de hoogbouw van New York, Chicago en Boston uit het interbellum: bakstenen gebouwen, met een verfijnde detaillering en kleurgebruik, veel dakterrassen en loggia's. De constructie doet mee aan het Holland-Amerikagevoel: een bouwsysteem van afwisselend staal (Amerika), beton (Holland) en weer staal. De eerste twee verdiepingen zijn geconstrueerd uit staal en dragen de ruim 152 meter hoge toren en de 16 meter uitkragende Waterappartementen. De 27 verdiepingen daarboven zijn gerealiseerd met een betonnen klimkist. Vanaf de achtentwintigste verdieping is verder in staal gebouwd, waardoor de vloeren van deze appartementen vrij indeelbaar zijn. Ramen, balkons en loggia's zijn in een ritmische compositie over het gebouw verdeeld: overhoeks, verdiepingshoog, rond, verspringend, openscharend en openschuivend. Dit compositorische spel versterkt het beeld van de vertikale stad. De diagonalen van de staalconstructie van de bovenste verdiepingen ontwaar je door de ramen heen.

Het gebouw refereert aan de doorsnede van een oceaanstomer met verschillende verdiepingshoogten, verschillende prijsklassen en restaurants, kantoren, gastenverblijven en een zwembad met fitnessruimte en sauna. De bewoners zijn voorzien van woongemakken als boodschappendienst, catering, schoonmaak- en onderhoudsdienst, postbewaarservice en was- en strijkservice. De hoge, ruime entrees van Montevideo hebben dan ook iets van de sfeer van een hotellobby, waar je als reiziger arriveert. Een grote kaart van Uruguay is in het zilver op de Mecanoo-blauwe muur geschilderd, met tot de verbeelding sprekende plaatsnamen als Punta del Este, Treinta-y-Tres, Dolores en uiteraard Montevideo. Liggend in je bed kan je door een grote patrijspoort de voorbijvarende schepen op de Maas zien. De M is het beeldmerk van Montevideo dat als windwijzer trots boven de skyline van Rotterdam uitsteekt. De M maakt samen met de watertank van de kunstenares Ineke Hauer op het lagergelegen dak het Holland-Amerikagevoel compleet.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook