> > Maquettes watersteden op IABR

Maquettes watersteden op IABR

09-05-2005 - De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam brengt ruim honderd maquettes van watersteden uit binnen en buitenland bij elkaar voor haar tentoonstelling De Hollandse Waterstad. Niet eerder werd een zo omvangrijk overzicht gegeven van waterbouwtraditie over de hele wereld. Speciaal voor deze tentoonstelling worden 39 nieuwe maquettes gemaakt van historische steden. Bovendien worden twaalf nieuwe plannen voor toekomstige Nederlandse watersteden gepresenteerd.

Nederlanders staan bekend om hun traditie in het bedwingen van water en het maken van nieuw land. De Hollandse Waterstad toont de rijke historie, actualiteit en toekomst van watersteden. De geschiedenis van deze steden, zowel in Nederland als daarbuiten, vormt een belangrijke kennisbron voor de ontwikkeling van nieuwe strategieën als antwoord op het huidige conflict tussen stijgende waterstanden en de groei van steden.

Van Friese sluisdorpen uit de vroege middeleeuwen als Sloten, 17e eeuwse vestingsteden als Naarden en Breda, Hanzesteden als Zwolle en Zutphen, Zuiderzeestad Enkhuizen, handelssteden in delta's, aan rivieren en kanalen zoals Zierikzee, Zaltbommel en Gouda tot vroeg 19e eeuwse badplaatsen en de wallen, grachten en eilanden van Amsterdam. Daarnaast is er aandacht voor recente ontwikkelingen zoals in gebieden zoals de IJ-oevers in Amsterdam en de Kop van Zuid in Rotterdam.

Maquettes van internationale watersteden in verschillende perioden laten zien hoe anders, en soms hoe vergelijkbaar, over de hele wereld het water wordt beheerst. Vanaf 17e eeuws Kopenhagen, Venetië, Sint Petersburg en Recife, 18e eeuws Rio de Janeiro, 19e eeuws New York en Oostende, naar 20e eeuws Rügen, Barcelona, Baltimore, Valencia en 21e eeuws Los Angeles, Oslo en Hamburg.

Tenslotte presenteert de tentoonstelling maquettes van een twaalftal studies naar nieuwe Nederlandse watersteden. Deze zijn speciaal voor de biënnale gemaakt door zowel Nederlandse als internationale architecten en leveren een bijdrage aan het debat over de wateragenda van Nederland. Sommige ontwerpers doen grote waterbouwkundige ingrepen die leiden tot nieuwe typen stedenbouw, zoals wonen in gebieden die regelmatig overstromen, of op kunstmatig opgeworpen eilanden. Anderen onderzoeken scenario's voor een andere manier van leven met water: van een nieuwe stad in het stroomgebied van de Biesbosch en "natte verstedelijking" bij Kampen, tot een tijdelijke catamaranstad op een zandplaat voor de kust en nieuwe begrafenisrituelen in Amsterdam.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook