> > FARO Architecten ontvangt Italiaanse architectuurprijs

FARO Architecten ontvangt Italiaanse architectuurprijs

27-04-2005 - Op 1 juli aanstaande zal Faro Architecten de "silver plate" van de Europese architectuurprijs "Luigi Cosenza" 2004 voor het project "Houtsma Loods", aan de Hoogte Kadijk te Amsterdam. Dit is een tweejaarlijkse prijs voor jonge veelbelovende architecten uit Europa.

De onderscheiden Houtsma Loods ligt in een prettig rommelig deel in het oosten van de Amsterdamse binnenstad en bestaat uit een woongedeelte aan de smalle Hoogte Kadijk en een werkgedeelte aan het water van de Nieuwe vaart. Aan de straat zijn twaalf kleine wooneenheden gerangschikt in twee volumes die worden gescheiden door een smalle steeg met daarin de toegang tot de woningen. De gebruikte materialen, rode baksteen en kozijnen in witte kaders, refereren aan het meest toegepaste materiaalgebruik in de stad. Aan het water bevinden zich in een rechthoekig volume drie functies: kantoor, archief en parkeren. De gevel is van cortenstaal gecombineerd met een glazen vliesgevel. Deze materialisatie en het detail van de grote schuifdeuren herinneren aan de oude werven met hun loodsen en schepen.

De European Architecture Award "Luigi Cosenza" is een initiatief van de Italiaanse uitgeverij Clean Edizioni in Napels en is bedoeld om nieuwe talenten te ontdekken en goede architectuur te promoten. Deelnemende architecten mogen niet ouder zijn dan 40 jaar en het ingezonden werk niet ouder dan 5 jaar. De eerste prijs werd dit jaar toegekend aan een Portugees project.

De jury van de prijs, die is genoemd naar de bekende Italiaanse architect Luigi Cosenza (1905-1984), bestond uit de internationaal bekende architecten Mario Botta (Zwitserland), Alberto Campo Baeza (Spanje), David Chipperfield (Engeland), Benedetto Gravuagnuolo (Italië), Vittorio Magnago Lampugniani (Italië), Odile Seyler (Frankrijk) en Gianni Cosenza (Italië) als voorzitter.

Faro Architecten is in 1991 opgericht door Hugo de Clercq, Jurgen van der Ploeg en Pieter Weijnen. In 2001 is Coen Kampstra toegetreden tot de directie. Faro legt zich toe op het grensgebied tussen stedenbouw en architectuur, op de relatie tussen verkaveling en gebouwtype. Tot hun werkgebeid behoren complexe woningbouwopgaven, stedenbouw en onderzoek, maar ook utiliteitsbouw, projecten voor onderwijsinstellingen en andere niet-woningbouw opgaven. De architecten van FARO zien zichzelf als kleermakers die voor iedereen, dik of dun, mooi of lelijk, het juiste pak kunnen maken. Zwaartepunt bij ieder maatpak is de zoektocht naar het juiste concept met als resultaat dat het eindbeeld zich zoveel mogelijk onttrekt aan stijldiscussie en onnodige frivoliteit.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook