> > Tentoonstelling Neutelings Riedijk in Brussel

Tentoonstelling Neutelings Riedijk in Brussel

06-01-2005 - In het Vlaams Nederlands Huis in Brussel is van 19 januari tot en met 12 februari 2005 in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut de reizende tentoonstelling Achter Gordijnen, 15 gebouwen van Neutelings Riedijk architecten te zien.

Aan de bestaande tentoonstelling, die eerder in onder andere het NAi te zien was, is de maquette van het Forum in Gent toegevoegd. Neutelings Riedijk won vorig jaar de ontwerpprijs voor dit prestigieuze nieuwe cultuurcentrum, dat in Gent controversieel is. Volgens de internationaal samengestelde jury onder voorzitterschap van de inmiddels vertrokken Vlaamse bouwmeester Bob van Reeth, is het een "kloek gebouw dat de identiteit van de stad Gent versterkt."

Gebouwen die soms balanceren op het randje van kitsch. Willem Jan Neutelings en Michiel Riedijk maken aansprekende architectuur met een opmerkelijke sculpturale kwaliteit. Met speciaal voor de tentoonstelling gemaakte maquettes wordt in de eerste plaats dit aspect van het werk belicht. De gebouwen zijn stevige, monolithische sculpturen en doen met hun opmerkelijke silhouetten enigszins denken aan vreemde dieren. De gebouwen fungeren vaak als herkenningspunt in het stedelijke landschap.

Neutelings en Riedijk beschrijven hun werkwijze als "de methodiek van de sculpturale wiskunde". Uitgangspunt van elk ontwerp is het programma, dat door de architecten in een eenvoudig mathematisch basisconcept wordt georganiseerd. Vervolgens gaan ze als beeldhouwers te werk en voltooien ze het geheel met een op vorm, intu ïtie en smaak gebaseerde bewerking. De architectuur van Neutelings en Riedijk lijkt op het eerste gezicht ondubbelzinnig, maar blijkt bij nadere beschouwing vol van betekenissen en contrasten: tussen binnenkant en buitenkant; tussen grove vormen en verfijnde decoratie; tussen "high culture" en "low culture"; tussen kleuren, materialen en sferen.

Voor de expositie zijn vijftien gebouwen geselecteerd, waarvan sommige ontwerpen nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. Te zien zijn, naast het genoemde Forum in Gent, onder andere het woongebouw Wijnhaven in Rotterdam, de woningen de vijf sfinxen in Huizen, de Y-toren op Borneo Sporenburg in Amsterdam, woningbouw op de M├╝llerpier in Rotterdam, het Concertgebouw in Brugge, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie in Den Haag, het Egyptisch Museum in Giza en het Stadhuis in Moskou.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook