> > Zuiderkerkprijs voor woningbouw Geuzentuinen Amsterdam

Zuiderkerkprijs voor woningbouw Geuzentuinen Amsterdam

22-12-2004 - Het project Geuzentuinen aan de Albardagracht te Amsterdam wint de Zuiderkerkprijs. Met deze jaarlijkse prijs, voor opdrachtgevers én architecten, wil de gemeente Amsterdam de kwaliteit van de woningbouw stimuleren en innovatie in de bouw bevorderen. Op dinsdag 14 december werd de prijs uitgereikt aan FARO Architecten en Woningcorporatie Het Oosten/De Principaal.

Het plan Geuzentuinen in de herstructureringswijk buurt 9 in Geuzenveld slaat een brug tussen de heldere organisatie van het klassieke gesloten bouwblok en het modernistische ideaal van de naoorlogse tuinstad met zijn strokenbouw. "Licht, lucht en ruimte" gaan hand in hand met hedendaagse eisen voor duidelijke en robuuste begrenzingen van de openbare ruimte, goede oplossingen voor het parkeren, een hoge bebouwingsdichtheid (138 woningen op 0,8 hectare), sociale veiligheid, een mix van woningtypen en een herkenbare architectonische en ruimtelijke expressie.

Aansluitend op het omliggende stratenpatroon is het terrein opgedeeld in drie delen. In elk deel is, rondom een collectieve tuin, een mix van grondgebonden en gestapelde huur- en koopwoningen, ondergebracht in een combinatie van hoge en lage volumes. Onder ieder binnenterrein met een gedeeltelijk collectieve, tuin is een halfverdiepte parkeergarage verborgen. Alle woningen hebben flexibele plattegronden en zijn, waar mogelijk, voorzien van een ingang aan de straat. Zoveel mogelijk woningen hebben een entree zonder hal, zodat bewoners en bezoekers met de deur in huis vallen en het contact met de straat beter mogelijk is.

De jury over het prijswinnende project: "De Geuzentuinen is, van drie genomineerde plannen, aangewezen door de jury als winnaar van de Zuiderkerkprijs 2004 omdat het een ontwerp is waarbij alle registers doeltreffend worden opengetrokken. Bij dit plan zijn zaken als programma, architectuur en stedenbouw, die in alle plannen meer of minder sterk zijn, het meest in evenwicht. In het winnende plan is bovendien de spanning tussen variatie en stedenbouwkundige inbedding op overtuigende wijze tot een synthese gevoerd."

"Dit project sluit op heldere en overtuigende wijze aan op de stedenbouwkundige en architectonische context van de buurt. Materialisatie en detaillering zijn uitstekend. Tegelijkertijd voegt het ook een variëteit aan plattegronden toe, die in de omliggende gebieden met hun overmaat aan identieke woningen niet voorkomt. Door tal van inspringingen en sneden worden licht en lucht diep het blok ingevoerd en ontstaan interessante woningen. De jury is zich bewust van enkele feilen aan de plattegronden en van de niet overal geslaagde inrichting van de binnenterreinen. Toch vindt de jury de uitstraling die dit project op de buurt kan hebben, een uitermate positief punt."

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook