> > BOUWMIJ! Architectuurprijsvraag particulier opdrachtgevers

BOUWMIJ! Architectuurprijsvraag particulier opdrachtgevers

05-08-2004 - Op het voormalige EWR/Slachthuisterrein aan de rand van het centrum van Leiden start binnenkort de verkoop van 350 kavels in particulier opdrachtgeverschap voor aaneengesloten bebouwing.

Dit is het grootste aantal beschikbare kavels voor particulier opdrachtgeverschap op een binnenstedelijke locatie in Nederland. Om het debat rond particulier opdrachtgeverschap te stimuleren en de toekomstige bewoners te informeren over de mogelijkheden van het bouwen van een eigen huis, wordt op 6 september de prijsvraag BOUWMIJ! uitgeschreven. De Prijsvraag is een initiatief van de Gemeente Leiden en Woningcorporatie Portaal en wordt georganiseerd door RAP Architectuurcentrum.

De opgave voor de openbare prijsvraag BOUWMIJ! is het ontwerpen van een grondgebonden woonhuis voor een particuliere opdrachtgever in het midden prijsklasse segment. Het doel van de prijsvraag is om een informatieve brug te slaan tussen architect en bewoner. Architecten (en ontwerpers) worden uitgedaagd om zowel de architectonische als financiële mogelijkheden - binnen de gestelde randvoorwaarden - aan de aspirant bewoners te laten zien. De toekomstige bewoner wordt op deze wijze geïnformeerd over de mogelijkheden van een droomhuis. Voor de architect is dit een unieke kans om contact te leggen en een directe reactie op zijn ontwerp te krijgen. De toekomstige bewoner kan de uiteindelijke opdrachtgever van de architect worden.

Architecten, interieur architecten, stedenbouwkundigen, studenten van de TU en Academie van Bouwkunst, vormgevers en kunstenaars in Nederland worden uitgenodigd mee te doen aan deze prijsvraag. Onder de winnaars is een totaal van € 6.000,- aan prijzengeld te verdelen. Vanaf 6 september is het prijsvraagprogramma van BOUWMIJ! te downloaden via www.rapsite.nl. Inschrijven kan van 6 september tot 18 oktober en de uiterlijke inleverdatum voor de ontwerpen is 25 oktober. De prijsuitreiking zal op 18 november plaatsvinden in het "Huis van Noord" te Leiden. Van de inzendingen wordt in het "Huis van Noord" een overzichtstentoonstelling gemaakt, die later verplaatst wordt naar het bewonersinformatiecentrum, waar ze dienen als voorbeeld voor toekomstige bewoners.

Particulier opdrachtgeverschap is na een eeuw weer terug van weggeweest. De eis van de overheid om 30% van de nieuwe woningen door bewoners te laten bouwen zal tot grote veranderingen leiden; niet alleen voor de bewoner die nu zelf zijn eisen en wensen kan stellen, maar ook voor de architect die meer dan ooit direct te maken krijgt met de eigenaar als bewoner en opdrachtgever. Voor het opstellen van de randvoorwaarden van de prijsvraag is er dan ook voor gekozen om deze zo veel mogelijk overeen te laten komen met de uiteindelijke situatie. De prijsvraag kan gezien worden als een opstap naar de uiteindelijke bebouwing van het EWR/Slachthuisterrein.

Het stedenbouwkundig ontwerp voor het voormalige EWR/Slachthuisterrein is gemaakt door architectenbureau MVRDV. Naast hoogbouw en sociale woningbouw richt het ontwerp zich met name op een nieuwe manier van vormgeven van vrij uit te geven kavels. De toekomstige bewoner kan niet alleen zijn eigen huis bouwen maar door toevoeging van een gezamenlijke parkeergelegenheid onder de woningen, bepaalt hij ook grotendeels de indeling van de autoluwe openbare ruimte.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook