> > Glaspaleis Heerlen wint Bouwfonds Award

Glaspaleis Heerlen wint Bouwfonds Award

02-06-2004 - Het Glaspaleis te Heerlen heeft de eerste editie van de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten gewonnen. Deze prijs is vandaag uitgereikt aan burgemeester Toine Gresel van de gemeente Heerlen. De award zal vervolgens ieder jaar worden uitgereikt aan een monument dat na een restauratie een nieuwe bestemming heeft gekregen en toegankelijk is geworden voor het publiek.

Op Open Monumentendag 2003 is de inschrijving geopend voor de eerste editie van de Bouwfonds Award. "Bouwfonds voelt een belangrijke verbondenheid met de kwaliteit van de leefomgeving. En die kwaliteit wordt verhoogd door monumenten die actief worden gebruikt en waarvan iedereen kan genieten. Vitale monumenten zijn belangrijk voor het Nederlands cultureel erfgoed. Een vitaal monument doet het erfgoed leven en draagt bij aan begrip en waardering voor onze historie" aldus Bart Bleker, lid van de Raad van Bestuur van Bouwfonds.

In totaal hebben 96 monumenten meegedongen naar de Bouwfonds Award. Een professionele jury heeft na een uitgebreide afweging en een constructieve discussie uiteindelijk gekozen voor het Glaspaleis te Heerlen. De Bouwfonds Award is uitgereikt door Fons Asselbergs, directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en voorzitter van de jury.

Het Glaspaleis te Heerlen stamt uit 1935 en was van oorsprong een warenhuis. In de afgelopen jaren is het winkelwarenhuis getransformeerd tot een multifunctionele en culturele bestemming. Het biedt nu onderdak aan de stadsgalerij, stadsbibliotheek, muziekschool, architectuurcentrum en aan een filmhuis. Belangrijke punten in de revitalisering waren het terugbrengen van de kristalheldere glazen gevel en het realiseren van een beheersbaar binnenklimaat. Hierdoor is de openheid van het glazen gebouw weer in zijn oorspronkelijke vorm teruggebracht.

De jury: "Er is momenteel een enorme belangstelling voor jonge monumenten. En wat het Glaspaleis in Heerlen betreft, kan worden gesteld dat het publiek grote waardering heeft voor de nieuwe functie en de hoge mate van toegankelijkheid van dit voormalige modehuis Schunck. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn veel elementen aan het Glaspaleis veranderd. Helaas niet ten goede. Door de recente zeer ingrijpende en zorgvuldig uitgevoerde restauratie is het oorspronkelijke concept van architect Frits Peutz volledig teruggebracht. De jury heeft grote waardering voor de visie van de gemeente Heerlen en de manier waarop de restauratie is uitgevoerd. Omdat het Glaspaleis een lichtend voorbeeld is van perfecte revitalisering en optimale publieke toegankelijkheid, is het Glaspaleis de favoriet van de jury en daarmee de winnaar van de Bouwfonds Award voor Vitale Monumenten 2004."

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook