> > 2 tentoonstellingen en boek over OMA

2 tentoonstellingen en boek over OMA

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

29-01-2004 - In de periode 27 maart t/m 23 mei zal het Rotterdamse Museumpark in het teken staan van het werk van Rem Koolhaas en het Office for Metropolitan Architecture (OMA).

Vbno. Rem Koolhaas (Foto Sanne Peper) Prijsvraagontwerp 2e kamer Den Haag (NAi Collectie OMA, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Elia Zenghelis met Richard Perlmutter, Ron Steiner, Ilia Veneris), Villa te Bordeaux (Foto Hans Werlemann) en Nederlandse Ambassade (Foto Hans Werlemann). in Berlijn.

Onder de noemer START toont het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) het volledige archief van Rem Koolhaas/OMA uit de periode 1978-1995. In de Kunsthal is de grote tentoonstelling CONTENT te zien met werk vanaf 1996. Bovendien zijn de Kunsthal en het Museumpark, dat zich tussen deze twee gebouwen in bevindt, ook door OMA ontworpen.

START in het NAi opent op 11 februari en zal als een open archief functioneren. In Zaal 1 wordt naast de gebruikelijke presentatieruimte een werkruimte gecreëerd met daarin het volledige archief. In deze ruimte zijn medewerkers zichtbaar aan het werk met de tekeningen, schetsen en maquettes uit het depot. Het NAi toont dus niet alleen de projecten van de architect, maar laat tevens de werkzaamheden zien die bij het beheren van dit bijzondere archief horen. Bij medewerkers kan het archiefmateriaal dagelijks van 12.00 tot 16.00 uur worden opgevraagd. Met behulp van een database die speciaal voor de tentoonstelling ontworpen is, kunnen bezoekers achtergrondinformatie vergaren en ter plekke materiaal opvragen. Aan de hand van meerdere selecties uit het archief worden bovendien verschillende verhaallijnen geïllustreerd en komt het archief weer tot leven. Deze selecties wisselen een aantal keer binnen de duur van de tentoonstelling en worden in de presentatieruimte tentoongesteld. Dit wisselende programma maakt meerdere bezoeken aan de tentoonstelling dan ook meer dan de moeite waard.

In 1984, 1988 en in de periode 1994-1996 ging het NAi over tot de verwerving van delen van het OMA archief. Deze archiefdelen bevatten de veertig projecten uit de periode 1978-1994 met hoogtepunten als het Nederlands Danstheater in Den Haag en de Kunsthal in Rotterdam. Baanbrekende buitenlandse projecten als het Zentrum für Kunst und Medientechnologie (Karlsruhe, Duitsland) en de Jussieu-bibliotheek (Parijs) zijn ook vertegenwoordigd. De collectie van het NAi bestaat inmiddels uit ruim vijfhonderd archieven van Nederlandse architecten en stedenbouwkundigen. Het archief van Rem Koolhaas/OMA behoort onomstotelijk tot de top tien hiervan.

Directe aanleiding voor de tentoonstelling CONTENT in de Kunsthal Rotterdam (27 maart tot en met 29 augustus 2004) is de spoedige oplevering van drie grote gebouwen van OMA: de Nederlandse ambassade in Berlijn, het concertgebouw Casa da Musica in Porto en de openbare bibliotheek in Seattle. CONTENT geeft aan de hand van een twintigtal thema's en een bijzonder tentoonstellingsontwerp inzicht in het ontwerpen en denken van OMA en AMO. De uitgewerkte thema's zijn onder meer High-rise (Hyperbuilding, Bangkok, 1996; Universal Headquarters, Los Angeles, 1996), Museum (uitbreiding Whitney Museum, New York, 2001; Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas, 2000), Prada, Junkspace en Europe. Talrijke maquettes van gerealiseerde en ongerealiseerde projecten ondersteunen de thema's. Diverse kunstenaars als Tony Oursler, Jeff Preiss en Candida Höfer leveren bovendien bijdragen in de vorm van installaties, film en fotografie. CONTENT was tot en met 18 januari te zien in de Neue Nationalgalerie in Berlijn. CONTENT in de Kunsthal komt tot stand door een samenwerking van het NAi met OMA, Staatliche Museen zu Berlin (SMB) en de Kunsthal Rotterdam. START wordt door het NAi geproduceerd.

Haklverwege februari verschijnt tevens het 544 pagina's tellend boek "Content". Volgens redacteur Brendan McGetrick van dit door OMA/AMO samengestelde boek is het een vervolg op SMLXL en een inventarisatie van 7 jaren onderzoek. Het boek wordt uitgegeven door Taschen en zal 9,90 euro gaan kosten.

Recent Architectuur Nieuws

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

(19-01-2016) - Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook