> > Tentoonstelling en boek over Neutelings Riedijk

Tentoonstelling en boek over Neutelings Riedijk

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

01-12-2003 - Van 29 november 2003 tot en met 29 februari 2004 zal de tentoonstelling "Vijftien gebouwen van Neutelings Riedijk Architecten" in het Nederlands Architectuur Instituut (NAi) te zien zijn. Daarnaast verschijnt bij 010 Uitgevers een boek over het architectenbureau.

Afbeeldingen door Neutelings Riedijk Architecten, foto maquette door Martin Zwaan.

De tentoonstelling "Achter gordijnen - Vijftien gebouwen van Neutelings Riedijk Architecten" laat zien dat de architectuur van Neutelings Riedijk Architecten meer is dan een letterlijke vertaling van voorwaarden en eisen. De architecten maken expressieve gebouwen die op zichzelf staan en met niets te vergelijken zijn. Hun gebouwen zijn stevige, monolithische sculpturen en doen met hun opmerkelijke silhouetten vaak denken aan vreemde dieren. De sculpturale vorm wordt door de architecten ingezet als stedelijk uitdrukkingsmiddel. De gebouwen fungeren vaak als herkenningspunt in het stedelijke landschap. Neutelings en Riedijk beschrijven hun werkwijze als 'de methodiek van de sculpturale wiskunde'. Uitgangspunt van elk ontwerp is het programma, dat door de architecten in een eenvoudig mathematisch basisconcept wordt georganiseerd. Vervolgens gaan ze als beeldhouwers te werk en voltooien ze het geheel met een op vorm, intuïtie en smaak gebaseerde bewerking. Een vaak spectaculair element is de gevel, die door de architecten wordt opgevat als een soort behang dat je om een gebouw heen wikkelt en waarmee het gebouw wordt 'aangekleed' voor zijn stedelijke verschijning. De architectuur van Neutelings en Riedijk lijkt op het eerste gezicht ondubbelzinnig, maar blijkt bij nadere beschouwing vol van betekenissen en contrasten: tussen binnenkant en buitenkant; tussen grove vormen en verfijnde decoratie; tussen 'high culture' en 'low culture'; tussen kleuren, materialen en sferen.

Voor de expositie zijn vijftien gebouwen geselecteerd, waarvan sommige ontwerpen nog niet eerder aan het publiek zijn getoond. Te zien zijn de maquettes van onder andere het woongebouw Wijnhaven in Rotterdam, de woningen de vijf sfinxen in Huizen, de IJ-toren op Borneo Sporenburg in Amsterdam, woningbouw op de Müllerpier in Rotterdam, het Concertgebouw in Brugge, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, het Scheepvaart en Transport College in Rotterdam, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie in Den Haag, het Egyptisch Museum in Giza en het Stadhuis in Moskou. Naast de 15 maquettes is er een korte film waarin Willem-Jan Neutelings en Michiel Riedijk geïnterviewd worden over hun werkwijze.

Het boek "Aan het werk - Neutelings Riedijk Architecten" geeft een overzicht van de ontwikkelingen van het architectenbureau tijdens de afgelopen tien jaar. De lezer wordt door de vele lagen in het werk van Neutelings Riedijk Architecten gevoerd, langs inzendingen voor prijsvragen en via gerealiseerde naar niet gerealiseerde projecten. Ook aan bod komen de toekomstig te bouwen projecten, zoals het Museum aan de Stroom in Antwerpen met de spectaculaire openbare panoramische roltraproute naar de top van het gebouw. Van dit thematisch geordende boek maken teksten over de huid en patronen, de holten en patio's, maquettestudies van de sculpturen en silouetten, cartoons, foto's en plattegronden een overzichtswerk van de ontwikkeling van Neutelings Riedijk Architecten gedurende het afgelopen decennium.

Recent Architectuur Nieuws

(19-02-2018) - Prijsuitreiking Nieuwe Berlagevlag

(02-11-2017) - Architectuurprijs in Den Haag: De Nieuwe Berlagevlag

(21-03-2017) - Open Toren Dag in Amsterdam

(20-02-2017) - Architectuur van de Lage Landen in het DAM

(13-01-2017) - Recensie: Rotterdam woont

(23-12-2016) - Expositie ontwerpen Sluishuis bij ARCAM

(23-12-2016) - Nominaties Mies van der Rohe Award 2017

(28-11-2016) - BIG / BARCODE wint competitie Sluishuis

(28-10-2016) - Expositie over architecten Schoemaker in Bronbeek

(19-01-2016) - Nieuw onderwijslandgoed voor Revius Lyceum Doorn

(19-01-2016) - Financiering Collectiegebouw Boijmans rond

© Architectuur.ORG - 1999 - 2019 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook