> > Bouwwerk: Bijenkorf

Bijenkorf

Locatie:

Coolsingel 105, Centrum, Rotterdam

Coördinaten:

51°55'13.2"(N), 4°28'43.4"(O)

Architect(en):

Marcel Lajkó Breuer, Abraham Elzas, Daniel Schwartzman

Start ontwerp - Oplevering:

1953 - 1957

Opdrachtgever:

Bijenkorf

Hoofdaannemer:

N.V. Aannemingsmij v/h H. en P. Voormolen

Monument:

Rijksmonument

Nadat bleek dat zowel Le Corbusier als J.J.P. Oud geen interesse in de opdracht voor het ontwerp van het warenhuis van de Bijnekorf hadden maakte Breuer het. Hij ontwierp ook een woning voor Bijenkorf directeur Van der Wal. Deze laatste werd echter nooit gerealiseerd.

Breuer ontwierp 85 meter lang en 60 meter breed warenhuis met 4 verdiepingen met in het midden roltrappen. De bijna geheel gesloten gevels zijn bekleed met gefrijnde travertijn platen in een zeshoekig honingraadpatroon (voor- en achtergevel) en rechthoeken (zijgevel).

De gevelvlakken zijn geperforeerd met smalle spleetvensters en enkele grote raamopeningen voor restaurant en kantoren.

De begane grond ligt terug en is van glas. Op de bovenste verdiepingen zijn er drie langwerpige patio's voor daglicht in de personeelsruimten. Het gebouw heeft een constructie van kolommen op 11,9 bij 11,5 meter van elkaar.

Onderdeel van het gebouw was een paviljoen aan de achterzijde het Bijkorama dat in 1994 afgebroken is. Voor het warenhuis staat een kunstwerk van kunstenaar Naum Gabo, genaamd "Het Ding." In 1974 werd een door Breuer ontworpen parkeergarage naast de Bijenkorf gebouwd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook