> > Recensie: Hermitage Amsterdam - Museum aan de Amstel

Recensie: Hermitage Amsterdam - Museum aan de Amstel

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

20-07-2009 - Tsaar Peter de Grote bezocht in de 17e eeuw Amsterdam. In Rusland stichtte hij St.-Petersburg met grachtenstelsel naar voorbeeld van onze hoofdstad. Deze band tusssen Amsterdam en St.-Petersburg halen zowel Ernst Veen (directeur Hermitage Amsterdam) als Job Cohen (burgemeester van Amsterdam) aan in het boek over de vorige maand geopende dependance van de Hermitage in Amsterdam.

Naast Job Cohen en Ernst Veen komen Evelyne Merkx (interieurarchitect Merkx + Girod architecten), Michael van Gestel (landschapsarchitect), Pieter van Empelen (projectleider) en Hans van Heeswijk (architect) aan het woord in het boek middels beknopte teksten. Zo vertelt projectleider Pieter van Empelen over de ervaring die hij bij architect Wim Quist heeft opgedaan met musea. In het Maritiem Museum in Rotterdam en het Cobra Museum in Amstelveen leerde hij de technische installaties een plek te geven, zonder dat ze zichtbaar zijn voor het publiek. Ernst Veen vertelt over het idee voor een dependance van het museum in St.-Petersburg. Het gebouw Amstelhof kwam leeg te staan na het vertrek van het verzorgingstehuis en werd zo de lokatie voor het nieuwe museum.

Foto's van het interieur en exterieur van het museum door Luuk Kramer en tekeningen (plattegronden, gevels, doorsneden en plattegrondfragmenten) geven een beeld van het nieuwe Hermitage Amsterdam. Ook zijn er plattegronden van de oude situatie opgenomen. Het beeldmateriaal completeert het boek over de Hermitage Amsterdam, het enige museumproject in de hoofdstad dat binnen budget en volgens plannig is gerealiseerd.

Informatie: Hermitage Amsterdam - Museum aan de Amstel / Vormgeving: Reynoud Homan / Uitgever: NDCC Publishers / 84 pagina's / Afmetingen: 29,5 x 19,5 cm / ISBN: 978-90-803635-4-0 / Prijs: 25,00 euro.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook