> > Recensie: SeARCH

Recensie: SeARCH

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

25-04-2010 - Als er een gemeenschappelijk kenmerk is in het werk van SeARCH, dan is het wel de binding van de gebouwen met het omliggende landschap. Een goed voorbeeld is de vakantiewoning in Vals die onderdeel is van het Zwitserse Alpenlandschap. De woning ligt op een steenworp afstand van Peter Zumthors Thermen. Het terras bestaat uit een cirkelvormige patio. Achter een stenen gevel ligt de moderne grotwoning in de berghelling.

De bostoren op de cover en het conferentie- en activiteitencentrum voor Novo Nordisk in Denemarken.

Deze samensmelting van gebouw en landschap komt ook terug in de teksten van het recent verschenen boek over SeARCH. Het Amsterdamse bureau ziet weinig vooruitgang in leefkwaliteit en interactie met de omgeving. Ze constateert dat Nederland als een "overvol" land wordt ervaren. SeARCH hekelt het bouwen in lage dichtheden en de uitgestrekte bedrijventerreinen langs de snelweg. Oprichter van SeARCH, Bjarne Mastenbroek, zegt over deze ontwikkeling: "Sprawl is great for the individual, but disastrous for the collective". Volgens SeARCH moeten er duidelijke keuzes gemaakt worden. Een mogelijkheid is differentiatie. Enkele functies verdichten, zodat er elders meer plaats is. SeARCH pleit voor een verbetering in kwaliteit en binding houden met de natuur en het cultuurlandschap.

In het boek is Scherf 13 te Leidscherijn opgenomen, een voorbeeld van hoe SeARCH een opgave in een VINEX wijk aanpakt. Scherf 13 is een woonbuurt op een driehoekige locatie. Aan de parkzijde is een groot schegvormig woongebouw gerealiseerd. De rest van de buurt bestaat uit grondgebonden woningen. De wijk is autovrij. Parkeren kunnen bewoners in een de halfverdiepte parkeergarage met 100 plaatsen onder het woongebouw.

Het grootste deel van het boek bestaat uit de presentatie van ontwerpen van SeARCH in woord en beeld. Tweeëntwintig projecten worden aan de hand van de vijf thema's natuur, transparantie, revitaliseren, innovatie en duurzaamheid gepresenteerd. Hieronder bekende ontwerpen als de Bostoren in Putten (2004 - 2009), Cultuurcluster Het Rozendaal in Enschede (2003 - 2008) en het theehuis op de Posbank bij Rheden (1997 - 2002), maar ook acht (nog) niet gerealiseerde ontwerpen. SeARCH's veelzijdige werk is in deze publicatie van de Koreaanse uitgever C3 perfect gedocumenteerd met presentatietekeningen, foto's en veel details.

SeARCH / Teksten: Silvio Carta en SeARCH / Uitgever: C3 Publishing Co / Distributeur: Idea Books / Engels en Koreaans / Afmetingen: 225 x 290 mm / 272 pagina's / ISBN: 978-89-86780-82-6 / Prijs: €38,00.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook