> > Gemeentehuis Zeist door RAU en Atelier PRO

Gemeentehuis Zeist door RAU en Atelier PRO

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

31-03-2014 - Thomas Rau (RAU) en projectarchitect Mira van Beek (Atelier PRO) gaven vorige week een rondleiding door het gemeentehuis van Zeist.

tekst en foto's: Bart van Hoek / tekeningen: RAU en Atelier PRO

Het gemeentehuis is onderdeel van de herontwikkeling van een deel van het centrum van Zeist, het zogenaamde vierde kwadrant. Dit gebied naast het Walkart Park wordt verder begrensd door de 1e Dorpsstraat en de Slotlaan. Behalve het gemeentehuis zijn er een ondergrondse parkeergarage en 100 appartementen gerealiseerd. Kondor Wessels heeft het geheel in een Design & Build constructie uitgevoerd. Mede door het verkoop van de woningen is de bouw van het gemeentehuis gefinancierd. Thomas Rau: "Het gemeentehuis is een gebouwd financieel model met 100 appartementen."

RAU ontwierp een nieuw bouwdeel dat drie panden verbindt, het oorspronkelijke gemeentehuis aan de 1e Dorpsstraat uit 1878, het oude raadhuis uit 1908 en het Lengkeek-gebouw uit 1984. In het nieuwe deel zijn de publieksbalies, een nieuwe raadszaal en de kantine ondergebracht. De gemeente heeft de ambtenaren, voorheen gevestigd op 2 locaties, samengebracht in het gemeentehuis.

Atelier PRO ontwierp het interieur. Volgens projectarchitect Mira van Beek was het interieur van het bestaande Lengkeek-gebouw en de Dorpstraatpanden "consequent gedateerd." Atelier PRO introduceerde een nieuwe indeling die de panden geschikt maakte voor Het Nieuwe Werken. In het nieuwe gemeentehuis zijn 210 (arbo-)werkplekken voor ongeveer 330 werknemers gemaakt. Het nieuwe interieur is overzichtelijk en rustig van kleur. Voor de herkenbaarheid van de verdiepingen van het Lengkeek pand liet atelier PRO zich inspireren door de seizoenen. Sloophout uit het gebouw is hergebruik om bijvoorbeeld een van de kernen met lift en trappen te bekleden.

Thomas Rau heeft een duidelijke visie over duurzaamheid. Hij ontwikkelde Turntoo, een platform dat zich inzet voor de transitie van de huidige lineaire economie naar een circulaire economie. Rau: "Het wordt tijd om de consequenties van ons eigen handelen te reflecteren. Deze planeet is een gesloten systeem. We moeten de economie zo organiseren dat er nooit meer iets verloren gaat."

RAU heeft geen eenduidige visie op het architectonische vlak. De vormgeving in het oeuvre van RAU varieƫrt van organisch (de kantoren voor WNF en Triodos Bank) tot supermodern (het kantoor van CBW Mitex). Al deze voorbeelden zijn overigens ook in Zeist gerealiseerd. Voor het gemeentehuis wilde Thomas Rau gevels ontwerpen die zich dienstbaar opstellen en niet de aandacht trekken. De gebruikte materialen zijn donker metselwerk, stucwerk en glas. De stucgevel lijkt door zijn in een willekeurig patroon geplaatste ramen terug te grijpen op de neomoderne architectuur uit de jaren negentig van Mecanoo en DKV. De proporties van de ramen zijn afkomstig van de omliggende gebouwen.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook