> > 2e prijs voor Felixx in prijsvraag Albanië

2e prijs voor Felixx in prijsvraag Albanië

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding
Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

30-05-2015 - Een team bestaande uit Felixx Landscape Architects & Planners, UNESCO-IHE en Polis University is tweede geworden in een internationale competitie voor Osum Eiland in Berat, Albanië.

De afvoer van Osum rivier die door de Albanese stad Berat stroomt, varieert sterk per seizoen: tijdens de zomer bestaat de rivier slechts uit een smalle stroom, terwijl ze in de lente transformeert in een kolkende rivier door regen en smeltwater. Tevens varieert de rivier jaarlijks van ligging in haar brede rivierbedding door sedimentafzetting. Om met zulke extremen om te gaan, is een ontwerp vereist dat zowel rekening houdt met periodes van droogte als periodes met overvloedig water, zodanig dat de Osum rivier volledig tot haar recht komt aan de voet van het historische Berat.

Het ontwerp van het team van Felixx bestaat uit vier pijlers. De rivier wordt gestuurd door een eerste terras van schanskorven. Een tweede terras van schanskorven beschermt de hoger gelegen zandbanken, zo worden de contouren van de eilanden geconsolideerd. Het gebruik van de seizoenen om het land te vormen. Voor de veiligheid voorziet het plan in een waarschuwingssysteem om bewoners van Berat bewust te maken van komend hoog water. De brug die de eilanden met de stad verbindt, opent zich wanneer het wassende water op komst is.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2022 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook