> > Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

Broers Rietveld lid van Akademie van Kunsten

Zoom in op afbeelding
Naar grootformaat afbeelding

19-01-2016 - De Akademie van Kunsten breidt uit met dertien vooraanstaande kunstenaars, waaronder de oprichters van RAAAF, filosoof Erik Rietveld en architect Ronald Rietveld.

Welke handelingsmogelijkheden (affordances) biedt de omgeving ons? Deze vraag fascineert filosoof en Vidi-laureaat Erik (1969) en zijn broer Ronald Rietveld (1972), winnaar van de Prix de Rome Architectuur. Verenigd in hun multidisciplinaire en experimentele studio RAAAF [Rietveld Architecture-Art-Affordances] maken ze werk op het grensvlak van architectuur, filosofie en kunst. Hun werk kenmerkt zicht door radicale ingrepen die ontwikkelingen in gang zetten, ‘strategische interventies’. Elk project is een op zichzelf staand manifest’, aldus RAAAF.

Enkele spraakmakende projecten van RAAAF waren Vacant NL (in het Nederlands paviljoen van de Architectuurbiënnale van Venetië 2010), waarmee ze de Nederlandse regering opriepen 10.000 leegstaande publieke en overheidsgebouwen tijdelijk te hergebruiken voor kennisontwikkeling, en The End of Sitting. Deze ruimtelijke installatie daagde mensen uit om gedurende de dag wisselende werkposities aan te nemen en was hun reactie op een samenleving die bijna geheel ingericht is op zitten, terwijl de wetenschap heeft aangetoond dat te veel zitten ongezond is. In 2013 werd RAAAF gekozen tot ‘Architect van het Jaar’.

Rietveld en Rietveld hebben ruime ervaring als docenten (van academies voor beeldende kunsten tot wetenschappelijke instituten als Harvard en UC Berkeley), wonnen internationale prijzen, publiceren in internationale vakbladen, en zijn zeer actief binnen de wereld van architectuur.

De overige 11 nieuwe leden zijn componist Louis Andriessen, ontwerper Maarten Baas, Edelsmid en ontwerper Gijs Bakker, dichter, schrijver en beeldend kunstenaar Maria Barnas, conceptueel kunstenaar Liesbeth Bik, kunstenaar en filmmaker Nanouk Leopold, beeldend kunstenaar Willem de Rooij, theatermaker Adelheid Roosen, dirigent Ed Spanjaard, beeldend kunstenaar Jonas Staal en zanger-performer Wende.

Architect Ronald Rietveld is de tweede architect die lid is van de Akademie van Kunsten. In2014 werd Francine Houben van Mecanoo al benoemd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook