> > Bouwwerk: De Bastille

De Bastille

Locatie:

De Hems, Campuslaan, Drienerlo, Enschede

Coördinaten:

52°14'35'' N, 6°51'06'' O

Architect(en):

Piet Blom

Start ontwerp - Oplevering:

1964 - 1969

Typologie:

Onderwijs - Universitair en Hoger onderwijs

Opdrachtgever:

Technische Hogeschool Twenthe

Hoofdaannemer:

Nedam

Brutovloeroppervlak:

6.000 m²

Literatuur:

52°14'35'' (N), 6°51'06'' (O)

De Bastille is het enige gerealiseerde gebouw van het stedenbouwkundig plan voor het centrumgebied van de universiteitscampus dat Blom ontwierp. De Bastille is opgebouwd uit een repeterende, uit te breiden structuur. Een element van deze structuur heeft een kern (bestaande uit een trappenhuis of schacht) met vier aangrenzende vloervelden van 11,43 bij 6,15 meter. De constructie bestaat uit in het werk gestorte kolommen met prefab balken en vloeren.

De gevel is uitgevoerd in baksteen met afgeronde hoeken. Aan deze dichte gevel heeft het gebouw zijn (bij)naam Bastille te danken. Kenmerken voor het interieur zijn de dertien verschillende niveaus en vides die leiden tot een labyrint-achtig gebouw. Door strookvormige daklichten komt daglicht in het gebouw.

In verband met nieuwe eisen is De Bastille verbouwd naar ontwerp van Robert Winkel in 1999 - 2003. Aan de zijde richting de Vrijhof is het complex uitgebreid met een restaurant en kantoren (2004).

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2017 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook