> > Bouwwerk: De Kasbah

De Kasbah

Locatie:

Jacques Perkstraat, Zwavertsweg, Groot Driene, Hengelo

Coördinaten:

52°16'00'' N, 6°49'45'' O

Architect(en):

Piet Blom

Start ontwerp - Oplevering:

1969 - 1973

Opdrachtgever:

Gemeente Hengelo

Constructeur:

Beltman, Van Waalwijk, Ellenbroek, Kieft en Van Tussenbroek

Hoofdaannemer:

Ballast Nedam

Bouwkosten:

5 miljoen euro

Literatuur:

De Architect - 1970-6, De Architect - 1973-2, De Architect - 1973-3, Cobouw - 27-1-1999; Woningbouw op zijn gregoriaans, NRC, 6-7-1971

Monument:

Gemeentelijk monument

Dit complex met 184 woningen op kolommen is een uitwerking van Blom´s ideeën voor "Wonen als stedelijk dak". De ruimte onder het gebouw kan worden gebruikt voor parkeerplaatsen en gemeenschappelijke voorzieningen. Het project is geïnspireerd op de wijk waar hij opgroeide, De Jordaan in Amsterdam en Noord-Afrikaase architectuur. Oorspronkelijk was dit plan ontworpen voor een centrumlocatie in Hengelo, maar het is uiteindelijk aan de rand van de stad in een nieuwbouwwijk gerealiseerd. Dit doet enigszins afbreuk aan het oorspronkelijke plan. De ruimte onder de woningen is minder levendig dan beoogd. Een van de weinige algemene functies is een klein halfrond openluchttheater. Sinds oktober 2017 is in enkele ruimten onder de woningen het Piet Blom Museum gevestigd.

Blom ontwierp drie verschillende basistypen, die zijn gecombineerd tot vijf verschillende woningtypen. Met dit woningbouwproject werd een woningdichtheid bereikt van zo'n 100 woningen per hectare, dit is vier keer zo hoog als in normale woonwijk.

Sinds februari 2013 is de Kasbah een gemeentelijk monument. De oorspronkelijke houten kozijnen, die zijn vervangen door kunststof kozijnen, worden in 2022 weer in de oorspronkelijke staat terug gebracht.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook