> > Bouwwerk: Van Nelle Fabriek

Van Nelle Fabriek

Locatie:

Van Nelleweg 1, Spaanse Polder, Rotterdam

Coördinaten:

51°55'23'' N, 4°26'00'' O

Architect(en):

Mart A. Stam, Leendert Cornelis van der Vlugt

Architectenbureau('s):

Brinkman en Van der Vlugt

Start ontwerp - Oplevering:

1925 - 1931

Opdrachtgever:

C.H. van der Leeuw

Constructeur:

J. B. Wiebenga

Literatuur:

Architectuur in Nederland, Jaarboek 2003 - 2004, De Architect - 2001-6, GA - 73 - 1994

Monument:

Rijksmonument

De Van Nellefabriek bestaat uit een aantal gebouwdelen die met elkaar zijn verbonden door loopbruggen. Het centraal gelegen gebouw voor de tabaksfabriek van 8 verdiepingen heeft een lengte van 220 meter. Op het dak van dit gedeelte staat een ronde glazen tearoom. In het verlengde van de tabaksfabriek liggen de koffiefabriek (5 lagen) en de theefabriek (3 lagen). Bij de entree is een kantoorgebouw gerealiseerd dat opvalt door zijn gebogen vorm.

Het oorspronkelijke plan voorzag in een tweede tabaksfabriek parallel aan de eerste verbonden met loopbruggen. Dit tweede deel werd echter nooit gerealiseerd. Een gevolg was dat de loopbruggen die de tabaksfabriek nu verbinden met de expeditie- en opslaggebouwen aan het water schuin naar beneden lopen.

In verband met het beperken van de constructiehoogte en optimaliseren van daglichttoetreding is er gekozen voor paddenstoelvloer. Het gebouw heeft vliesgevels.

Naar ontwerp van Claessens Erdmanns Architect & Designers en Wessel de Jonge is de fabriek in 2000-2004 verbouwd tot "Ontwerpfabriek".

In 2008 kreeg het de prijs van de Europese Unie voor cultureel erfgoed: Europa Nostra Conservation Award. De Van Nelle Fabriek staat sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is Rijksmonument.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook