> > Bouwwerk: Stopera

Stopera

Locatie:

Waterlooplein, Centrum, Amsterdam

Coördinaten:

52°22'4'' N, 4°54'4'' O

Architect(en):

Cornelis (Cees) Gregorius Dam, Wilhelm Holzbauer

Start ontwerp - Oplevering:

1967 - 1986

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Literatuur:

De Architect - 1986-11

Het Stopera complex ligt aan de Amstel tussen de Zwanenburgwal, Houtkopersdwarsstraat en Waterlooplein. Het L-vorimge stadhuisgedeelte ligt om het ronde muziektheater aan het water. Voor het gebouw zijn rode baksteen, glas, vliesgevels en marmer gebruikt. De constructie van de gebouwen staat op een stramienmaat van 7,5 bij 7,5 meter. Het Muziektheater is zes graden gedraaid ten opzicht van het Stadhuis.

Het stadhuis heeft een L-vorm met vijf verdiepingen. De lange zijde van deze L meet 165 meter. Parallel aan de Houtkopersdwarsstraat ligt een binnenstraat. De rechthoekige raadzaal beëindigt de L-vorm.

De zaal van het muziektheater heeft 1.600 plaatsen. Peter Struycken ontwierp een lichtplafond met 500 lampen. De foyer rond deze zaal heeft grote glazen puien met marmer beklede schermen.

De Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer won in 1968 de stadhuisprijsvraag, zijn ontwerp werd gekozen 803 inzendingen. In 1979 werd besloten het gebouw te combineren met een opera. Dam werd toen bij het project betrokken.

Bekijk in de buurt

© Architectuur.ORG - 1999 - 2020 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook