> > Bouwwerk: Stopera

Stopera

Locatie:

Waterlooplein, Centrum, Amsterdam

Coördinaten:

52°22'4'' N, 4°54'4'' O

Architect(en):

Cornelis (Cees) Gregorius Dam, Wilhelm Holzbauer

Start ontwerp - Oplevering:

1967 - 1986

Opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam

Brutovloeroppervlak:

120.000 m²

Bouwkosten:

180 miljoen euro

Literatuur:

De Architect - 1986-11; Architecten als rivalen, 200 jaar architectuurprijsvragen, Landshof, 1988

Het Stopera complex ligt aan de Amstel tussen de Zwanenburgwal, Houtkopersdwarsstraat en Waterlooplein. Het L-vorimge stadhuisgedeelte ligt om het ronde muziektheater aan het water. Voor het gebouw zijn rode baksteen, glas, vliesgevels en marmer gebruikt. De constructie van de gebouwen staat op een stramienmaat van 7,5 bij 7,5 meter. Het Muziektheater is zes graden gedraaid ten opzicht van het Stadhuis.

Het stadhuis heeft een L-vorm met vijf verdiepingen. De lange zijde van deze L meet 165 meter. Parallel aan de Houtkopersdwarsstraat ligt een binnenstraat. De rechthoekige raadzaal beëindigt de L-vorm.

De zaal van het muziektheater heeft 1.600 plaatsen. Peter Struycken ontwierp een lichtplafond met 500 lampen. De foyer rond deze zaal heeft grote glazen puien met marmer beklede schermen.

De Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer won in 1968 de stadhuisprijsvraag, waarbij zijn ontwerp werd gekozen uit 803 inzendingen. Toen er veel protesten waren tegen zowel de bouw van dit ontwerp als de opera in de wijk de Pijp werd in 1979 besloten de door architecten Holt en Bijvoet ontworpen opera in de Pijp te schrappen en het stadhuis te combineren met een opera. Bijvoet zou samen met Holzbauer dit nieuwe Stopera-plan ontwerpen. Toen Bijvoet overleed werd schoonzoon Dam bij het project betrokken. De naam Stopera is een samentrekking van de woorden Stadhuis en Opera. Volgens de tegenstanders stond de naam voor "Stop de opera."

© Architectuur.ORG - 1999 - 2021 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook