> > Bouwwerk: Stadhuis Lelystad

Stadhuis Lelystad

Locatie:

Stadhuisplein 2, Centrum, Lelystad

Coördinaten:

52°30'27'' N, 5°28'32'' O

Architect(en):

Jan Hoogstad

Start ontwerp - Oplevering:

1976 - 1984

Opdrachtgever:

Algemeen Burgelijk Pensioenfonds, Gemeente Lelystad

Constructeur:

Aronsohn

Brutovloeroppervlak:

30.453 m²

Bouwkosten:

24,4 miljoen euro

Literatuur:

Hoogstad wint met stadhuis, Het Vrije Volk, 16-5-1981; Een gebouw zonder zijkanten, Maarten Kloos, De Volkskrant, 10-5-1985; Stadhuis Lelystadvoorbeeld van grote energiebesparing, R. Bullhorst, NRC, 30-4-1982

Monument:

Gemeentelijk monument

Het stadhuis is gebouwd op een locatie aan de noordwestzijde van het centrum tussen het station en het Stadhuisplein. De vorm van het gebouw is afgeleid uit het rasterplan voor de stad, waarbij de bebouwing in het centrum 45 is gedraaid ten opzichte van het grid van de rest van de stad.

Het stadhuis heeft een symmetrische opzet en is opgebouwd uit drie delen met ieder een eigen functie: een bestuurs-, een kantoor- en een publieksgedeelte. Het kantoorgedeelte heeft zes lagen en het bestuursgedeelte twee lagen. Daartussen ligt het publieksgedeelte met een opvallend hellend dak.

De gevels zijn opgebouwd uit prefab betonplaten bekleed met tegels. Het hellend dak van het publieksgedeelte is uitgevoerd in staal en wordt gedragen door houten spanten.

Hoogstad kreeg de opdracht na een competitie waaraan 84 bureaus meededen en Environmental Design (Heijdenrijk) en Kristinsson ook tot de laatste ronde kwamen.

Aan het gebouw is in 1985 de Grande Prix de Biennale Mondiale de lárchitecture a Sofia toegekend door een jury die bestond uit onder meer Pierre Vago, Felix Candela en Kisho Kurokawa.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook