> > Bouwwerk: Hoofdkantoor Fortis Bank

Hoofdkantoor Fortis Bank

Locatie:

Westblaak 555, Centrum, Rotterdam

Coördinaten:

51°55'07'' N, 4°28'58'' O

Architect(en):

Helmut Jahn

Start ontwerp - Oplevering:

1988 - 1996

Opdrachtgever:

Alvesta

Constructeur:

D3BN

Brutovloeroppervlak:

38.470 m²

Bouwkosten:

63,5 miljoen euro

Literatuur:

Bank gaat bouwen, Algemeen Dagblad, 2-10-1992; Bank erft project en architect voor bouw nieuw hoofdkantoor, Jaap Huisman, De Volkskrant, 2-10-1992; Brokkelige Helmut Jahntoren in Rotterdam, Bernard Hulsman, NRC, 10-8-1993

Deze 104 meter hoge kantoortoren werd als hoofdkantoor voor de Franse Bank Credit Lyonnais ontwikkeld. Tijdens de bouw werd de bank overgenomen door Fortis. De locatie was oorspronkelijk gereserveerd voor de bouw van het Amerikaanse consulaat-generaal, een project dat door bezuinigingen van de VS niet doorging.

Deze kantoortoren is het enige gerealiseerde project van de Amerikaans-Duitse architect Jahn in Nederland, die ook aan de prijsvraag voor het Haagse stadhuis meedeed en in opdracht van Hyatt een niet gerealiseerd ontwerp voor het Oosterdok bij het Amsterdam Centraal station maakte.

De asymmetrische toren heeft 30 verdiepingen. Het gebouw ziet er vanaf elke zijde anders uit. Aan de Rotte en Blaak heeft het gebouw een gekromde gevel. Het westelijke gedeelte van het gebouw is 11 verdiepingen hoog en staat op kolommen, zodat het achter het gebouw gelegen Schielandhuis vanaf de Blaak zichtbaar is.

De toren heeft een aluminium vliesgevel ingevuld met glas, groen glas en grijze natuurstenen borstweringspanelen. De toren wordt bekroond met een stalen constructie.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook