> > Bouwwerk: Blaakoverbouwing

Blaakoverbouwing

Locatie:

Overblaak, Spaanse Kade, Centrum, Rotterdam

Coördinaten:

51°55'13'' N, 4°29'25'' O

Architect(en):

Piet Blom

Start ontwerp - Oplevering:

1978 - 1984

Opdrachtgever:

Oude Haven Rotterdam, woningbouwvereniging Patrimonium

Constructeur:

Raadgevend Ingenieursburo B.J. Hoorn

Hoofdaannemer:

IBC Bouwgroep Nederland

Bouwkosten:

20 miljoen euro

Literatuur:

De Architect - 1980-10, De Volkskrant - 8-1-2009, Het Rotterdam van Piet Blom - Jaap Hengeveld - 2009

Monument:

Gemeentelijk monument

Bezoekersinfo:

kubuswoning.nl

Het plan van Piet Blom voor de Oude Haven bestaat uit drie onderdelen: de Schreierstoren ten noorden van de Westblaak (bijnaam: het potlood), de kubuswoningen boven de weg en een woongebouw aan de Spaanse Kade. Na 5,5 miljoen euro bezuinigingen en twee mislukte aanbestedingen werd het project alsnog gerealiseerd.

Op een "brug" zes meter boven de vierbaanse Westblaak zijn 39 kubuswoningen gebouwd. Aan de rand zijn kleine bedrijfsruimtes gerealiseerd. De brug, die 35 meter overspant, mocht niet steunen op de onder de Blaak gelegen metrobuis. Onder de brug staan twee schijnkolommen. Via deze "Blaakoverbouwing" is er een looproute ontstaan van de Spaanse Kade naar het Binnenrotte plein ten noorden van de Westblaak.

De individuele woningen zijn met een trap te bereiken. De kubus staat op een zeshoekige kolom. De woningen zijn een variant op de kubuswoningen die eerder in Helmond zijn gerealiseerd. De kubussen hebben 30 centimeter grotere zijden gekregen. Elke woning heeft een vloeroppervlak van 106 m² over drie lagen. De zes zijden van de kubus zijn uitgevoerd in houtskeletbouw. Er zijn ook een aantal grotere kubussen gerealiseerd. Het interieur van deze kubussen is in 2013 gerenoveerd naar ontwerp van Personal Architecture.

In de periode 1997 - 1998 zijn de woningen gerenoveerd. De bitumineuze dakbedekking werd vervangen door zink.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook