> > Bouwwerk: Tomado-huis

Tomado-huis

Locatie:

Stationsweg, Centrum, Dordrecht

Coördinaten:

51°48'29'' N, 4°40'7'' O

Architect(en):

Hugh Aart Maaskant

Architectenbureau('s):

Maaskant, Van Dommelen, Kroos en Senf

Start ontwerp - Oplevering:

1958 - 1962

Opdrachtgever:

Jan van der Togt, Tomado

Inhoud:

14.000 m³

Literatuur:

Hugh Maaskant - architect van de vooruitgang, Michelle Provoost, 2003; Gereformeerd gezinsblad - 3-9-1958; NRC 21-10-1982

Monument:

Gemeentelijk monument

Aan de rand van het centrum tegenover het station van Dordrecht staat een kubusvormig kantoorgebouw, het Tomado-huis. Het gebouw wordt gedragen door twee kernen met een breedte van 12 meter. Op de begane grond bevindt zich een transparante entreehal. Boven deze entreehal zijn zes uitkragende vrij in deelbare kantoorlagen gelegen. De moduulmaat van drie bij drie meter is consequent doorgevoerd in dit kantoorgebouw.

De gevel bestaat uit horizontale stroken glas en borstwering. Uit de naar de straat toe gekeerde gevels steken twee erkers. De verlichting van het gebouw speelt een grote rol, 's avonds donkere stroken borstwering met lichte glasstroken, overdag wordt door de witte stroken borstwering precies het omgekeerde bereikt.

Een glasplastiek van kunstenaar Joop van Broek is in 1982 gesloopt. Inmiddels is het gebouw een gemeentelijk monument. In het gebouw zijn in 2015 appartementen gerealiseerd.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook