> > Bouwwerk: Stadsvernieuwingsproject Hillekop

Stadsvernieuwingsproject Hillekop

Locatie:

Hillelaan eo, Afrikaanderwijk, Rotterdam

Coördinaten:

51°54'16'' N, 4°29'52'' O

Architect(en):

Erick van Egeraat, Francine Houben

Architectenbureau('s):

Mecanoo architecten

Start ontwerp - Oplevering:

1985 - 1989

Opdrachtgever:

Stichting Tuinstad Zuidwijk

Constructeur:

ABT Delft/Velp

Hoofdaannemer:

Van der Vorm

Literatuur:

Architectuur in Nederland - Jaarboek 1989-1990

Dit stadsvernieuwingsproject bestaat uit sociale woningbouw, een basisschool, een buurthuis en winkels. De locatie grenst aan het viaduct van de metro, die hier boven de grond komt. Het project, dat in een aantal fasen is uitgevoerd, bestaat uit gedeeltelijke vervanging van een bestaand bouwblok, een lange slingerende strook nieuwbouw van zes verdiepingen en een waaiervormige hoogbouwtoren met 16 verdiepingen. Ook de openbare ruimte is door Mecanoo ontworpen. In totaal zijn er 197 woningen en 600 m² bedrijfsruimte gerealiseerd.

De vorm van de waaiervormige woontoren is afgeleid van het door Alvar Aalto ontworpen woontoren Neue Vahr in Bremen. De woningen in de toren zijn aan een zijde rond de lift en het trappenhuis gegroepeerd. Op het dak staat een kunstwerk van architect en kunstenaar John Körmeling.

De slingerende strook laagbouw heeft halverwege een poort, destijds nodig voor een havenspoorlijn, nu in dienst als voetgangersonderdoorgang. De eerste vier lagen hebben een portiekontsluiting. De maisonnettes op de bovenste twee lagen hebben een galerijontsluiting. Op de begane grond is er winkelruimte.

Het project won de Nieuwe Maasprijs van de Gemeente Rotterdam.

© Architectuur.ORG - 1999 - 2023 | info@architectuur.org | RSS-feed | Twitter | LinkedIn | Facebook